gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-важните кулинарни термини

Най-важните кулинарни термини

Кулинарни термини

Всеки кулинар трябва да е наясно със значението на най-важните кулинарни термини. Така ще приготвя храната бързо, без да губи време в търсене на значенията на термините.

Бланширане – кулинарна обработка на продуктите във вряща вода, където престояват не повече от няколко минути, без да се допуска сваряването им.

Варене – кулинарна обработка на продуктите във вода при температура на кипене сто градуса.

Печене – изпичане на фурна в сух, а понякога и във влажен горещ въздух при определена температура.

Готвене на пара – кулинарна обработка на продукти в метално сито при затворен капак над вряща вода, или с помощта на използване на специален съд за готвене на пара.

Готвене

Пържене – приготвяне на хранителни продукти посредством потапянето им в гореща мазнина. Пърженето се осъществява във фритюрник или в тиган, както и в тенджерка, в която се потапя сито с продуктите, които след това се отцеждат от мазнината.

Паниране – оваляне на продукти в брашно или специална смес за паниране. Двойна панировка – продуктите се овалват в брашно или смес за паниране, след това в яйца, отново в брашно или галета.

Задушаване – приготвяне на продуктите под капак в собствен сос или с добавянето на вода или друга течност. Може да се задушават продукти с мазнина или без нея.

Пасиране – смилане на продуктите до състояние на пюре с помощта на пасатор. Може да се направи и с помощта на гевгир, през който предварително сварените продукти се претриват с помощта на лъжица.

Застройване - превръщане на бистрата супа в плътна с помощта на кисело или прясно мляко и яйца. Може да се използват само жълтъците на яйцата. Млякото се разбива с яйцата и в него се налива на тънка струя малко от горещата супа, за да не се пресече. След това застройката се връща в супата при непрекъснато бъркане и не се допуска кипването й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати