Какво представлява жасминовият ориз

Жасминов ориз

Жасминовият ориз е специален сорт дългозърнест ориз, който расте в планинските райони на североизточен Тайланд. Той расте само от септември до декември, напоява се от дъждовете и от чистата планинска вода. В резултат на това той става искрящо бял и ароматен.

Само ориз, който е отгледан в Тайланд и то при естествени условия, напояван с планинска и дъждовна вода, може да бъде наричан жасминов ориз.

Зърната му са гладки, блестящи и с копринен блясък. Всяко зрънце има надлъжна чертичка през средата си, затова при приготвяне то се разпуква леко, и това дарява свареният ориз с невероятно нежен и деликатен аромат.

Сготвен, жасминовият ориз става мек и бял като сняг. Той има нежен и ароматен вкус и често се сервира без добавки, като основно ястие.

Тайната на приготвянето на жасминовия ориз се състои в това, че при сваряването му се използва минимално количество вода. Тайландските майстори дори измиват зърната ориз, връзват ги в парче плат и ги варят на пара.

При варенето на жасминовия ориз се спазва пропорцията чаша ориз на чаша и половина вода. Тенджерата се слага на котлона с плътно затворен капак и след като кипне, се вари 20 минути на бавен огън. После се разравя с вилица и се оставя да престои 5 минути. Тогава може да се сервира.

Жасминов ориз с морски дарове

При варене жасминовият ориз не се слепва и остава лек и въздушен. Той буквално се разсипва върху чинията, като всяко зрънце е отделно. Често жасминовият ориз се сервира с плодове и сладък сироп.

Жасминовият ориз се съчетава чудесно с ананас или със сос от стриди, също така и със зеленчуци и с риба. Жасминовият ориз не трябва да се съчетава с горчица или мед, защото те убиват аромата му.

Жасминовият ориз е много подходящ за съчетаване с морски дарове, но без да се добавят тежки сосове, защото ще заглушат финия му, едва усещащ се аромат.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сиси
Сиси
11.09.2013 17:01
И откъде да си го купим?
0
1
Мими
Мими
12.01.2014 11:45
От железарията... хи-хи-хи
1
0