gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Идеи за празнични студени предястия

Идеи за празнични студени предястия

Студени предястия

Когато българинът празнува, той обича докато пие, да си мези. А това е и задължително, за да не се стига до неприятни алкохолни преживявания. Тук ще намерите няколко идеи за празнични студени предястия, които ще очароват вашите гости:

Хапки с риба тон

Необходими продукти:

1 франзела; 1 консерва риба тон в растителна мазнина; 6 бр. кисели краставички; 8 - 10 бр. зелени обезкостени маслини; 3 с.л. майонеза; 1 с. л. настъргана лимонова кора; 2-3 с. л. лимонов сок; 2 - 3 стръка копър; сол.

Ордьовър от шунка

Начин на приготвяне:

Франзелата се нарязва на кръгчета. В купа се намачква филето от рибата заедно с мазнината. Добавят се нарязани на много дребно краставичките, маслините и останалите продукти. Овкусява се, подправя се и се разбърква добре заедно с майонезата. С лъжица се оформя хапката и се поставя върху филийката хляб. Поръсват се с лимонова кора и стрък копър, и се сервират.

Трюфели от сирена

Необходими продукти за около 12 - 15 бр.:

50 гр. камамбер; 80 гр. синьо сирене; 1 с. л. квасена сметана; 2-3 с. л. орехи; сладко от праскови; сусам или орехи за овалване.

Начин на приготвяне:

Сирената се настъргват на едро ренде. Орехите и сметаната се смесват и разбъркват.От сместа се оформят топчета. Разстилат се по дланта и в центъра се слага парче праскова, от сладкото. Отново се оформя топче, като внимателно се обвива парчето от праскови. Овалва се в сусам или орехи и се сервира.

Студено предястие от шунка, кашкавал и пресни домати

Плато мезета

Необходими продукти за 1 порция:

2 парчета шунка по 50 гр.; 2 парчета кашкавал по 25 гр.; 2 домата; 1 щипка сол; 1 с. л. растително масло; 1/5 пакетче прясно масло; 2 филии хляб.

Начин на приготвяне:

Хлебните филии се препичат леко от двете страни. Доматите се нарязват на филии, които се нареждат на чинията за поднасяне. Отгоре им се настъргва сол и растително масло. Върху тази подложка се поставят препечените филии, намазани тънко с прясното масло. Върху тях се поставя кашкавалът, а върху него — шунката.

Празнични хапки (обобщено)

Необходими продукти:

Можем да използваме продукти по избор - маслини, шунка, кашкавал, пилешко филе, краставица и др.

Начин на приготвяне:

Режем на подходящи парченца и оформяме хапки с помощта на саби за коктейли, или дори на клечки за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати