Да се развихрим с уок-тигана

Да се развихрим с уок-тигана

Уок тиган

За да използваме оптимално уок-тигана първо трябва да разберем какво представлява той.

У нас, както и в повечето страни по света уок-тиганът идва от прословутата китайска кухня. Представлява дълбок, кръгъл тиган, с малък диаметър на дъното, което позволява да се пържи в него с малко мазнина и на силен огън.

Дълбочината му позволява лесно разбъркване на продуктите и пренасянето им в различни температурни зони. Ако пък към него има и сводест капак, то това го превръща в многофункционална тенджера, в която може да се вари и задушава.

Съдът уок е много удобен и за дълбоко пържене, тъй като широката му горна част осигурява свободно изпаряване, а обемът му позволява приготвянето на цялата храна наведнъж.

Ето и една от многото рецепти, които можете да приготвите в уок-тигана:

Дроб по китайски

Необходими продукти:

Китайски ястия

150-200 г. свински дроб (ако е телешки, обелете ципата); 2 моркова; 1 глава лук; 1 малка тиквичка; 2 люти чушки (или 1 голяма); дръжки и листа от червено цвекло (2–3 зелеви листа); по 1 с.л. семена от бял синап (горчица) и сусам; олио; 1 с.л. тъмен соев сос; 1 с.л. мастика; джинджифил на прах.

Начин на приготвяне:

Дроба се нарязва на средни парчета, като се отстранят жилите. Маринова се в мастиката и половината соев сос поне за половин час, като се разбърква от време на време.

През това време се обелват и нарязват зеленчуците - морковите на колелца, тиквичката - на полумесеци, лука – на пръстени, и се оставят поотделно.

В уок-тигана се загрява олио, докато запуши. В средата му се изсипва дробът. Обръща се 2-3 пъти, да побелее, след което се изтиква към стените на тигана. В средата се слагат морковите за половин минута, след което продуктите се объркват.

След това отново се избутват леко изпържените месо и моркови настрани, а в средата се слага лука с тиквичката за 1 минута.

Обръщат се с лопатка отдолу нагоре няколко пъти и се смесва с дроба и морковите. Дръжките и листата на цвеклото се нарязват, и се слагат отново в средата. Отгоре се посипва със семената и джинджифила. Бъркат се половин минута. Слага се и нарязаната чушка - да омекне.

Накрая всичко се размесва. Маха се от огъня и се подправя с останалия соев сос. Не се соли допълнително.

Рейтинг

5 6
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати