gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Натурални пробиотици и синбиотици

Натурални пробиотици и синбиотици

Натурални пробиотици и синбиотици

Необходимо е да храним червата си, а не само да глезим езика си, категоричните са експерти! Най-бързият начин да успокоим червата, е да приемаме пребиотици, пробиотици и синбиотици. Какво представлявяват? Как се приемат? От къде да ги набавим?

Какво е пробиотик?

Над 400 различни видове микроорганизми обитават храносмилателния ни тракт, това прави почти 2 кг от общото ни телесно тегло. Тези микроорганизми включват колкото полезни, толкова и вредни бактерии. Пробиотиците са концентрация на живи организми, която допринася за здравословната микробиологична околна среда и потиска вредните микроби.

Помагат на имунната ни система и могат да бъдат използвани за лечение на диария, инфекции на пикочните и женските полови пътища, рак на дебелото черво, атопичен дерматит при деца, сезонни алергии, синузит и бронхит. Пробиотиците могат да бъдат бактерии, плесени или дрожди. Най-често са бактерии, по-популярнити са млечно-киселите бактерии. Първия записан пробиотик е ферментиралото мляко.

Натурални пробиотици и синбиотици

От къде да се снабдите с тях?

Храни, като кисело мляко, ферментирало мляко, мътеница, енергийни напитки и дори бебешка храна могат да съдържат пробиотици. Продават се и пакетирани пробиотични храни и капсули.

Какво е пребиотик?

Пребиотиците са селективно ферментирали хранителни съставки, които водят до конкретни промени в състава и дейността на стомашно-чревната микрофлора. Насочени са към микрофлората, представена вече в екосистема, действайки като "храна" за целевите микроби.

Натурални пробиотици и синбиотици

Най-широко приетите пребиотици са FOS (фрукто-олигозахариди) и GOS (галакто-олигозахариди)

Може да си ги набавите от следните храни: аспержи, чесън, артишок, лук, пшеница и овес, соя, боб и грах.

Пребиотичните съединения се добавят към много храни, като: кисело мляко, зърнени храни, хляб, бисквити, млечни десерти, сладоледи, адаптирано мляко, както и в някои животински храни.

Пребиотиците подобряват баланса на минералите, влияят върху глюкозата и стимулират растежа на добрите бактерии.

Какво е синбиотик?

Пробиотичните бактерии заедно с пребиотици, които подпомагат растежа им, образуват ​​синбиотици. По синергичен начин засилват ползите от пробиотиците. Синбиотиците повишават имунитета и подобряват метаболизма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня Атанасова
Ваня Атанасова
04.06.2013 20:02
Махнете сладоледа от списъка. Отдавна няма сладолед, направен от мляко, та едва ли има нещо полезно в него.
2
0
zllatka Trifonova
zllatka Trifonova
11.04.2013 15:52
Много сте ми полезни с информацията!Всеки ден научавам нови неща от вас!Благодаря ви!
0
0