Хранене при лактозна непоносимост

Лактозна Непоносимост
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Лактозната непоносимост е състояние, при което се регистрира недостиг в производството или дефицит на ензима лактаза за преработване на лактозата. Наличието му често остава скрито, а се бърка и с алергия.

Трябва да се има предвид, че лактозната непоносимост не значи непременно алергия към млякото – тя обикновено е свързана с алергични прояви към съставящите го протеини.

В резултат на това, при консумацията на мляко или млечни продукти несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки.

Млечни Продукти

Лечението на лактозната непоносимост се осъществява чрез прилагането на определен редуциращ режим на хранене. Той изключва млякото и някои млечни продукти, като изключение прави киселото мляко, и то - само това с живи култури.

Когато се избира редуциращ хранителен режим е добре да се разграничи хранителната алергия от непоносимостта към определени храни.

Алергията обикновено бива свързана с генериране на отговор чрез антитела от имунната система, докато непоносимостта към храни представлява невъзможността организма да обработи правилно приетия продукт.

От това следва, че лактозната непоносимост не означава непременно алергия към мляко, която обикновено е свързана с алергични прояви към съставящите го протеини. Тя е вид непоносимост.

Бадеми

Най-важен е правилният прочит на етикетите, чрез който да се уверите в тяхното съдържание. Лактозата се съдържа в две големи категории храни: традиционни млечни продукти и като хранителна добавка в определени продукти.

Премахването на млечните продукти обикновено подобрява симптомите на лактозната непоносимост. Но това от своя страна може да доведе и до недостиг на калций, витамин D, рибофлавин и белтъчини.

Поради тази причина е препоръчително да се пият малки количества мляко на един път, най-вече с храна, за да балансира. Приема на млечни храни с други забавя освобождаването на лактоза в тялото.

Като цяло е препоръчително консуматорът да се придържа към млечни продукти, които са с естествено ниско съдържание на лактоза. Такива са швейцарското сирене и изварата. Киселото мляко също е продукт, който се понася добре от хора с непоносимост към лактоза, благодарение на живите бактерии, съдържащи се в него.

За регулиране и допълване на режима е препоръчително да се добавят източници на калций като спанак, яйца, бадеми, сокове и соево мляко, яйца и черен дроб.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати