Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Панирани вкусотийки на фурна

Панирани вкусотийки на фурна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Панировки на фурна

Всеки знае как се панира. Има много варианти за това. Например, когато панираме кашкавал, той трябва известно време да престои в ледена вода или фризера. След това се панира по обичайния начин яйце-брашно-яйце или т.нар. панировка "Патафри".

Тази панировка представлява, в най-простата си версия, разбити яйца, разбъркани с брашно, добавено прясно мляко, малко горчица, скилидка чесън, черен пипер, сол и доведено до гъстота на боза или гъста палачинкова смес. Има вариант с бира вместо прясно мляко и такъв, при който белтъците се разбиват отделно на гъста пяна и се смесват внимателно с общата смес. Основният принцип е, че последно е яйцето.

Панирането обикновено върви ръка за ръка с пърженето. Това е така, защото е по-лесно и бързо. Но трябва да се има в предвид доказаната лоша страна на процеса пържене. В последните години много хора започнаха да го избягват, тъй като почти всички храни, които подлежат на пържене, могат да добият още по-добър и здравословен вид, сготвени във фурната.

Панета

Защо е необходимо да седите часове наред пред печката, за да изпържите панираните вкусотии, като просто може да ги пъхнете във фурната? Ето няколко идеи за панирани храни на фурна:

Панирани тиквички на фурна

Необходими продукти:

3 тиквички, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. горчица, чесън на гранули, сол

За панировката:

1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. картофени люспи, 1 с.л. настърган пармезан, 1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. сух копър, 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на 8, по дължина. Потапят се в предварително смесените кисело мляко, горчица, чесън на гранули и сол на вкус. След това и в сместа за панировка. Овалват се добре и се редят една до друга в намаслена тава. Отгоре се напръскват със зехтин и се пекат на 180 градуса, около 30-40 минути.

Панирани пържоли

Могат да се поднесат с чесново кисело мляко.

Панирани пилешки дробчета на фурна

Необходими продукти:

500 гр. пилешки дробчета, 2 яйца, брашно за паниране, галета

Начин на приготвяне:

Пилешките дробчета се измиват, отцеждат и посоляват умерено. Овалват се последователно в брашното, яйцето и галетата. Нареждат се върху хартия за печене и се запичат в предварително загрята фурна, за около 15 мин.

Паниран пангасиус на фурна

Необходими продукти:

1 кг. риба пангасиус, сол, соев сос, лимонов сос

За марината:

½ ч.ч. брашно, ½ ч.ч. галета, млян черен пипер, сух девесил, мащерка

Панирана риба на фурна

Начин на приготвяне:

Рибата се маринова със солта, соевият сос и лимоновият сос, като е добре да поседи в сместа около половин час. След това филетата се потапят в предварително подготвената марина. Подреждат се едно до друго в застлана с пекарска хартия тава, намаслена предварително. Отгоре рибата се поръсва с олио или зехтин. Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C.

Забележка – може да се пече и в плик за печене.

Панирани пържоли на фурна

Необходими продукти:

500 гр. свински пържоли (4-5 броя), 3 яйца, 60 гр. настърган кашкавал, 2 с.л. брашно + брашно за овалване на пържолите, 3 с.л. галета, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол, олио

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват добре. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се овалват в брашно.

Панировката се приготвя, като настърганият кашкавал се смесва с 2 с.л. брашно, галетата, копъра и магданоза и се прибавят при разбитите яйца. Разбърква се добре и при нужда се добавя вода или прясно мляко. Сол и черен пипер се добавят на вкус.

Пържолите се овалват в сместа и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се поливат с олио или зехтин. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пекат се около 50 мин. в предварително загрята фурна, при 220 градуса. След това фолиото се маха и се дозапичат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest