Кои кестени са ядливи?

Ядливи кестени
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Кестените, които са декоративни, са от вида конски кестени, и се използват само и единствено за паркове и градини. В някои градове конските кестени се садят покрай тротоарите, защото цъфтят много красиво с цветове, които приличат на свещи.

Конските кестени не се използват за храна, тези кестени са отровни за човека. Те изглеждат много апетитно, но в никакъв случай не трябва да се ядат.

За ядене се използват сладките кестени, които са плодовете на дървото сладък кестен. Французите са известни с култивирането на кестени, на които дори се посвещава специален празник всяка година.

Сладките кестени са доста калорични, но съдържат по-малко мазнини от орехите, фъстъците и бадемите. Сладките кестени съдържат много минерални вещества, а също така нишесте, захар, витамини от групата В, витамините А и С.

Декоративни кестени

Сладките кестени съдържат до 5 процента мазнини, но въглехидратите са 62 процента. Сто грама сладки кестени съдържат около 180 калории.

Най-лесният и популярен начин за приготвяне на кестени е да се опекат на жар, но с кестени се правят вкусни супи, суфлета, кремове. Кестените се сервират и като гарнитура към месо, използват се и за плънка на различни птици. Сосът от кестени е популярен във Франция.

За да направите печени кестени, предварително отрежете върха на всеки кестен, за да не се спука при печенето. Кестените се пекат 15 минути на фурна. След това се обелват и се поливат с разтопено масло.

Пиле с кестени

За приготвянето на десерти и ястия кестените се срязват леко и се пускат да се варят 4 минути в кипяща вода. След това трябва да се отстрани не само кората на кестените, но и кафявата ципа, която се намира под нея. След това могат да се подложат на допълнителна кулинарна обработка.

Ако искате да хапнете варени кестени, след като сте ги почистили, ги залейте със студена вода и ги сварете 20 минути до омекване. Кестените се отцеждат от водата и се връщат в тенджерата, похлупват се с капак и се завиват с кърпа. Сервират се с разтопено масло.

Пюрето от кестените се прави, като предварително сварените за 4 минути и почистени кестени се варят в кипящ месен бульон 15 минути. След това се намачкват до пюре, добавя се сол, сметана, масло и малко индийско орехче. Така се получава сос за месо.

За да се направи сладък сос, кестените се сваряват в подсладено мляко, намачкват се и пюрето се разрежда с течна сметана или с топло прясно мляко.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати