gotvach.bg»Статии»Кулинария»Гръцка кухня - вкусът на традицията

Гръцка кухня - вкусът на традицията

Гръцка салата
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Балкански вкус със средиземноморска нотка – това е с няколко думи кулинарният гръцки свят. В него човек може да се загуби и да се очарова, защото няма да му бъде трудно да намери нещо познато съчетано с нещо необичайно. Истории и традиции са преплетени в едно, за да се получи и ароматът на гръцка кухня.

Много са нещата, които могат да се кажат за кухнята им. Едни от най-често използваните продукти са зехтин, маслини, босилек, патладжан, домати, риба и др. Дори маслините задължително са спътник на трапезата. Освен това продуктите за ястията се предпочитат в пресен вид – всъщност това е и основата на гръцката кухня. Без значение дали говорим за зеленчуци, билки или подправки – когато са пресни, ароматът им е съвсем различен.

Ако ще се приготвя месо, то обикновено е подправено с подправки по неповторим начин. Гърците обичат да слагат типично сладкарски аромати е солени гозби. Не се учудвайте ако месото, което сте си поръчали има вкус на канела. Тази ароматна подправка по традиция се добавя и в гръцката мусака. Обичат да използват и карамфил – както забелязвате и двете подправки са с доста силни миризми.

Но това не се отнася само до сладкарските аромати, като цяло в гръцката кухня се използват много подправки, повечето от които със силни миризми. Най-използвани всъщност са риган, босилек, чесън, мента и мащерка.

В гръцката кухня можете да намерите истинско разнообразие от гозби с риба. Рядко на трапезата им присъства говеждо, а сиренето е почти като маслините – част от традицията.

Изпържени патладжани

Традиционни гръцки ястия са:

- Тиганита – представлява изпържени зеленчуци, обикновено това са домати, патладжани и пипер;

- Lachanosalataсалата от зеле, зехтин, сол и лимон. Интересното при нея е, че зелето е изключително ситно нарязано;

- Paximadi – това е хляб направен от ръж, ечемик и царевица;

- Dolmadakia – лозови листенца пълни с ориз и месо или ориз и зеленчуци;

Цацики

- Tzatziki – сос, който много често използват и който има вкусът на нашия таратор или по-скоро салата Снежанка;

Разбира се, не бива да забравяме и тукашните дюнери - гирос, които са на всеки ъгъл и се поднасят с пухкава питка плосък хляб.

За пиене едва ли някой се съмнява, че узото е обичана и предпочитана напитка. Не по-малко употребявани са гръцката домашна ракия – ципуро, както и тукашното вино Рецина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати