История на артишока

Артишок

Една легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара.

Тъй като се боял да не я изплаши, гръмовержеца дълго време наблюдават красивата млада жена от морето. Бил толкова очарован от нея, че се решил и й предложил да стане богиня, и да живее с него и другите безсмъртни богове на Олимп.

Прекрасната Кинара се съгласила. Всеки път, когато ревнивата Хера не била със Зевс, той, влюбен като хлапак, отивал при своята любима. Много скоро обаче, до съвсем скоро простосмъртната жена затъжила за майка си и родния дом.

Растение Артишок

Събрала смелост и тайно от Зевс, тя отишла да посети своя роден край и близките си в света на смъртните. Когато разбрал това, могъщият бог така се разгневил, че захвърлил Кинара на земята и тя се превърнала в растението, познато днес като артишок.

Произхода на артишока се търси някъде в Средиземноморието. Общо са известни около 140 вида артишок. Хранителна стойност обаче имат само 40 от тях.

История на Артишок

Днес се отглежда в Централна и Южна Европа, Северна Африка, Южна Америка и Калифорния. В Европа най-голямо количество се отглежда във Франция, Испания и Италия. Артишока за САЩ пък идва от щата Калифорния.

Ежегодно в градчето Касторвил, щата Калифорния, се избира Кралицата на артишока. Най-известната носителка на тази титла е самата Мерилин Монро, спечелила го през 1949г.

Древните гърци и римляни са възприемали артишока като деликатес и силен афродизиак. В Древна Гърция на растението са приписвани и свойства, за които се предполагало че спомагат за раждането на повече момчета. Богатите римски граждани пък го консервирали с мед и оцет, за да му се наслаждават през цялата година.

В "Хербарии" на Дел Дуранте от 1667г. е споменат метод за тестване на бременни и определяне пола на бебето. Това ставало чрез 4-ри унции екстракт от листата на артишока.

Едно от първите описания на артишока е направено от Теофраст, ученик на Аристотел, през 371г. пр. н.е. През 4 в. пр.н.е. вече се разпространява като лекарствено растение.

През 16 век, по времето на Катерина Медичи, артишока придобива голяма популярност във Франция. Благодарение на френската кухня, която оказва силно влияние върху развитието на кулинарните стилове в Европа, артишокът става изключително популярен.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати