Яйцата могат да понижат кръвното

Яйца

Великден е и както знаем консумацията на яйца е изключително сериозна. Всеки, който ги обича си позволява да похапне по-сериозно количество от тях на празника. Но дали това не ни вреди на здравето?

Неведнъж учени от различни университети по света са правили проучване по въпроси свързани с яйцата. Полезни ли са или ни вредят – понижават или покачват кръвното налягане? Ново проведено изследване, резултатите, от които са публикувани в британския сайт Dailymail.co.uk ни дава по-различна гледна точка свързана с това до колко са полезни яйцата при хипертоници.

Консумация на Яйца

Според проведено китайско проучване пептидите, които се съдържат в белтъка на яйцето могат да ни помогнат в борбата с хипертонията. След време те ще бъдат ценен източник за произвеждане на медикаменти, чиято цел ще бъде именно свалянето и нормализирането на кръвното налягане.

Учените провели изследването ни съобщават, че пептидите всъщност успяват да блокират и значително да забавят действието на веществата в организма, които повишават кръвното налягане.

Яйца и Кръвно налягане

Това не е първото изследване с подобен характер. През 2009 година беше проведено друго изследване, този път в Алберта, Канада. Тогава учените установиха, че кръвното налягане действително се понижава благодарение на протеините, които се съдържат в яйцата. Те се свързват с ензимите в стомаха, в следствие се синтезира протеин, чието действие е да ограничава ензима ангиотензин.

Ангиотензинът се произвежда от черния дроб. Той успява да покачи кръвното налягане, тъй като стеснява кръвоносните съдове. С други думи ограниченото му действие ще помогне кръвното налягане да се нормализира.

Оказва се, че яйцата помагат не само при състояние на хипертония – според учени от университета в Мисури, яйцата могат да регулират и апетита.

Според специалистите ако закусваме със закуска, в която има достатъчно високо съдържание на протеини, в които се включват и яйчените, това значително ще регулира апетита и ще ни накара да се храним с много по-малко количество захари и мазнини.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати