Защо балансът на натрий и калий в тялото е важен?

натрий и калий

Яденето на прекалено много сол и твърде малко калий могат да увеличат риска от смърт. Тези резултати излязоха като контрапункт на яростно дискутираното проучване, публикувано наскоро, в чиито резултати се казва, че приемът на малки количества сол не намалява риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Д-р Томас Фарли, комисар по здравеопазването на Ню Йорк, казва, че солта си остава вредна във всеки един случай. Той е начело на кампания за намаляване на солта в ресторантите и пакетираните храни с 25% за период от пет години.

Повечето здравни експерти са съгласни с Фарли за това, че консумирането на прекалено много сол не е добро за вас. Тя увеличава високо кръвно налягане, което пък от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт.

Солени храни

Приемът на сол се увеличава от 1970 г. насам. Американците консумират около два пъти повече от препоръчителния дневен лимит.

Проучването специално се фокусира върху диета с високо съдържание на сол и ниско съдържание на калий. И тя доказано е особено рискована. Фарли напълно подкрепя тези резултати.

За проучването изследователите разглеждали дългосрочните ефекти на натриев и калиев прием, като част от 15-годишно проучване на повече от 12 000 души.

Плодова диета

До края на периода на проучването 2270 от участниците в него са починали, като 825 от тези смъртни случаи са вследствие на сърдечно-съдови заболявания, а 433 са от образуването на кръвни съсиреци и инсулти.

Калият е от ключово значение. Учените откриват, че хората, в чиято диета има високо съдържание на натрий и ниско съдържание на калий, са били с 50% по-застрашени от смърт поради каквато и да е причина, а около 200% - от сърдечен удар.

За да се избегнат тези последици, учените съветват потребителите да увеличат нивата на калий в диетата си чрез добавяне на повече порции пресни плодове и зеленчуци, като спанак, грозде, моркови, сладки картофи, нискомаслено прясно и кисело мляко.

Ако натрий увеличава високо кръвно налягане, калий го намалява. Ако натрият задържа вода, калий ви помага да се отървете от излишните течности. Този баланс трябва да бъде поддържан.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Джони Блейк
Джони Блейк
11.03.2014 02:01
На д-р Томас Фарли му кажете да изяжда по 2 немити моркова на гладно ! И за деня по 30 мл. вода на кг/тегло,1 ч.л. морска сол,плюс 4-5км ходене и да ми се обади след 1 месец, само че за това ще му вземат дипломата!
3
1