gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чаят помага в борбата с кариесите

Чаят помага в борбата с кариесите

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Зелен Чай
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Наред със срещаните болести, свързани с настинките и венците, кариесите са сред най-често появяващите се оплаквания. Проучвания на изследователи са открили, че редовното пиене на черен чай редуцира плаката и контролира появата на бактерии. Оказва се, че тази напитка потиска и спира появата на бактерията, създаваща кариеси и въздейства срещу прилепването ѝ върху зъбната повърхност.

Зъбната плака съдържа повече от 300 вида бактерии, които полепват на повърхността и произвеждат киселина, водеща до създаването на кариеси. Тя води и до появата на болестите по венците. Черният чай обаче съдържа антиоксидантни съставки - полифеноли, които убиват или потискат причиняващата кариеси бактерия и или спират растежа ѝ, или я карат да не произвежда киселина.

Топлата напитка въздейства и върху бактериалните ензими и предотвратява формирането на лепкавия материал, който сформира зъбната плака. Задължително е обаче чаят наистина да е „черен”, без захар, мляко, сметана или други добавки.

Участниците в изследването са изплаквали зъбите си 30 секунди с чай, 5 пъти на ден, изчаквайки 3 минути преди следващото миене, за да стимулират същите действия, каквито правят хората, пиещи чай. Аналогично изследване, проведено в Гъотеборгския университет и в което участниците са плакнали зъбите си с чай в продължение на 1 минута 10 пъти дневно, е дало данни за сравнение. Оказало се, че колкото повече се плакнат хората, толкова по-ниски стават нивата на бактерийното развитие.

Черен Чай

Флуоридът е другият минерал, който изобилства в черния чай. Всъщност чаят е един от малкото природни източници на флуорид, който се смята за най-мощния агент срещу зъбните проблеми. Изследователи са се занимавали и с флуоридното съдържание в чая, но в сравнение с полифенола, то не е толкова ясно.

Полифенолите, намиращи се в чая, крият в себе си и ефект за предпазване от рак и болести на сърцето, а поради наличието на танин в чая, напитката се явява и помощник при лекуването на гастрит и чревни болести, и има антидиариен ефект.

Черният чай съдържа и теофилин, който освен че подобрява кръвообръщението, помага и в регулиране нивата на холестерол. Познат е и с подобряване на дишането, особено при астматиците. И черният, и зеленият чай, съдържат антиоксиданти, познати като флавoноиди, които играят съществена роля при предпазването от рак и сърдечни болести.

Плюсовете на тази чаша, предизвикваща аплодисменти, са толкова много, че просто ѝ се насладете и се радвайте на здравето си. Но запомнете - без никакви добавки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати