Какво да сготвим с останалите яйца от Великден

Какво да сготвим с останалите яйца от Великден

На Великден почти всяко домакинство се презапасява с количеството боядисани яйца. Поради това след празниците се сдобиваме с дузина яйца, с които се чудим какво да правим. Тук ще намерите няколко практични и вкусни идеи какво да правите с остатъка от великденските яйца:

Закуска с яйца

Закуска – Оползотворете яйцата, като приготвите вкусна закуска за вас и семейството ви. Вместо отново да се впускате в готвене и след празниците, нарежете една франзела на филийки, които леко намажете с масло или зехтин всяко парче. Наредете отгоре резен домат, парче яйце и резен моцарела. Филийките се пекат в умерена фурна за около 5 мин, докато се разтопи моцарелата.

Обяд с яйца

Обяд с яйца

Обедното меню също е подходящо за оползотворяване на яйцата. Можете да си приготвите вкусни сандвичи от пълнозърнест хляб с яйчна салата или с пастет от варени яйца, крема сирене и малко майонеза. За по-добър вкус добавете и листа от марули към сандвича.

Ордьоври с яйца

Ордьоврите, които могат да се приготвят с варени яйца, са изключително много. С малко въображение можете да направите изключително закачливи и интересни патенца, пиленца и мишлета, както и да приготвите красиви цветя от тях.

Фаршировани яйца

Фаршировани яйца

Декорирайте с майонеза и подходящи подправки. Рецептите за фаршировани яйца могат да добият апетитен и по-различен вкус, ако вложите малко въображение.

Салата с яйца

Салата с яйца

Видовете яйчени салати са изключително многобройни. Варените яйца правят изключително добра комбинация със сосове и зеленчуци.

Направете салата от яйца, марули и риба тон, като може да добавите синьо сирене и крутони. Те си подхождат и с пресен лук, маслини и краставици, както и като „гарнитура“ към гуакамоле или песто.

Мезе с яйца

Мезе с яйца
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Маринованите в оцет, сол, лук, подправки и вода яйца са перфектното бирено мезе. След като се залеят с марината, яйцата се оставят 1 вечер на тъмно и хладно. Специалитетът се яде на другия ден.

Палачинкова торта

Палачинкова торта с яйца
Снимка: Viktoriya Afzali

За палачинковата торта са ви необходими 3 великденски яйца, кисели краставички и шунка. Продуктите се редят между блатовете от палачинки, а отгоре се залива с майонезен сос, с който покриват палачинките. Солената торта е подходяща както за предястие, така и за основно ястие.

Освен в тези рецепти останалите великденски яйца могат да се включат във всяка рецепта, позволяваща това. Финални съставки към вкусни зеленчукови супи или като добавка към месни специалитети като руло Стефани, плънки и други – варените яйца няма да останат неоползотворени.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
05.05.2016 15:06
А колко време след великден си позволявате да ядете яйца...нашите стоят по принцип в хладилник, но пак не смея кой знае колко?
2
0