gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Традиционни френски супи

Традиционни френски супи

Френски супи

Рецептите на френските супи са едни от най-оригиналните и интересни в кухнята на французите. Френските супи са леки и приятни.

Една от най-известните френски супи е буйабес. Това е провансалска рибена супа, която е доста гъста. Според легендата тази супа за пръв път е сварена от провансалски рибари, които не могли да продадат нищо от улова си.

Основата на буйабес е бульон от различни видове риба с добавка от морски дарове. Супата се обогатява със зеленчуци, много подправки и портокалова кора.

Супата се яде гореща, с крутони, а рибата се изважда от бульона и се сервира в отделни чинии.

Рибена супа

Необходими продукти: 3 супени лъжици зехтин, 150 грама майонеза, 2 скилидки чесън, 300 грама миди, 300 грама скариди, сол и черен пипер на вкус, 2 дафинови листа, щипка шафран, 1 килограм рибено филе от различни видове морска риба, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 глава лук, щипка лют червен пипер, 1 килограм домати, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в зехтина до омекване. Добавя се лютият червен пипер. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Нарязват се на кубчета, добавят се към зехтина с лука и чесъна.

Добавят се 600 милилитра вода и всичко се кипва. Соли се на вкус, намалява се котлона до средно и всичко се задушава половин час, като непрекъснато се разбърква.

Рибата се нарязва на еднакви парчета и се вари 3 минути, без да се бърка. Добавят се морските дарове и всичко се вари още 5 минути. Всичко се вади с решетъчна лъжица. Зеленчуците се пасират.

Лучена супа

Добавя се зехтинът и супата се кипва. Рибата и морските дарове се връщат в тенджерата. Супата се сваля от огъня и се покрива с капак.

Чесънът се нарязва на ситно, смесва се с майонезата, доматеното пюре и червения пипер. Супата се сервира, отгоре се излива по малко сос във всяка чиния, а рибата се сервира в отделни чинии. В супата се добавят кротони.

Лучената супа е класическа френска супа. Според легендата тази супа е измислена от френския крал Луи XV. Лучената супа се сервира с хляб.

Необходими продукти: 500 грама лук, 60 грама масло, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици бяло вино, литър и половина месен бульон, 1 франзела, 100 грама кашкавал, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се реже на колелца и в дълбока тенджера с дебело дъно се запържва в маслото, докато омекне, като се разбърква. Осолява се и се ръси с черен пипер. Лукът се поръсва със захарта и брашното и се готви още 10 минути при непрекъснато бъркане.

Налива се половината от горещия бульон и всичко ври 15 минути. Долива се останалият бульон и виното и всичко ври половин час. Супата се разпределя в гюведжета, във всяко гюведже се слага парче франзела и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се на фурна 7 минути до образуване на златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати