gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С какво да заменим маслото

С какво да заменим маслото

Видове мазнини

Маслото представлява млечен продукт, направен директно от мляко или от прясна или ферментирала бита сметана. Използва се като подправка, за намазване, за печене, приготвяне на сосове или пържене. Маслото е продукт, който ежедневно се използва в много части на света.

Ако по някаква причина сте решили да изключите маслото от менюто си, то трябва да намерите алтернативни негови заместители. А те не са малко.

Олио

В кулинарията вместо масло може да се използва течно растително олио. За да избегнете изкуствените заместители, избягвайте продукти, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини.

Най-подходящ заместител е слънчогледовото олио. В България той е най-консумираният източник на мазнини след маслото. Извлича се от семките на слънчогледите, като най-големите страни производителки са Китайската Народна Република, Русия, Аржентина, Франция, Украйна и Австралия.

Слънчогледовото олио е изключително богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто процент обаче варира драстично. Това е големият му недостатък.

Натурално, нерафинирано, студено пресовано слънчогледово олио също е вариант. Този тип олио е изключитело богато на витамин Е и омега-6 и омега-9 ЕМК, като не съдържа токсични остатъчни агенти (киселини) от химични обработки, понеже в процеса на добиване такива не се използват.

Маргарин

Използва се единствено в студената кухня - салати, зеленчукови джобове или се добавя към термично обработени храни, чак когато последните изстинат.

Рафинирано олио пък е подходящо за пържене и печене. В диетиката се приема като изключително вредно.

Подходящи заместители на маслото могат да са и растителните маргарини и хидрогенизирани масла ("безхолестеролни" маргарини).

Маргаринът е изобретен именно с цел да бъде заместител на скъпото и дефицитно преди години масло. Открито е през 1869 г. от френски химик, по време на чумната епидемия и всеобщия недостиг на хранителни продукти.

Тогава маргаринът е произвеждан от говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме. През първите години на миналия век обаче, химиците са открили начин да сгъстят течни масла с хидрогени с помощта на метални електроди и топлина.

Постепенно в рецептата му за производството са започнали да се употребяват растителни и рибни масла. Днес се слагат добавки за подобряване на вида, способността му да се маже и аромата му. Маргарина се смята за "здравословната алтернатива" на маслото за бедните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лъжеца
Лъжеца
12.01.2015 16:25
Къде е истината;веднъж се казва маргарина е много вреден и не се разгражда в организма,а сега пък маргарина е добър заместител на маслото.Боже,боже,какъв живот само!
0
0