Страничните ефекти от зеления чай по време на бременност

Зелен Чай

Бременните жени ще постъпят разумно ако ограничат приема на зелен чай и всякакви негови съставки. Той е богат на антиоксиданти и е доставчик на много здравословни предимства, свързани със зъбите, нивата на кръвната захар, холестерола и загубата на тегло.

Изследователи обаче са разкрили, че активната му съставка, наречена епигалокатехин галат, или EGCG накратко, може да повлияе на начина, по който тялото използва фолиева киселина. Фолатът е много важен за бременната жена, тъй като предпазва от дефекти в невралната тръба не бебето.

Проблемът със зеления чай по време на бременност се крие в това, че EGCG молекулите са структурно сходни със съединение, наречено метотрексат, което може да убива раковите клетки, когато е свързано с ензим, наречен дихидрофолат редуктаза (DHFR). Здравите хора също имат такъв ензим. Той е част от т.нар. фолиева пътека, която е начинът, по който тялото трансформира нутриентите, като фолата, в нещо, което може да бъде използвано за поддържане на обичайните функции на организма.

Това химично сходство обаче означава, че EGCG в зеления чай се свързва с ензима DHFR, а когато това се случи, ензимът става неактивен. Нарушава се възможността на тялото да използва фолиевата киселина. Не е ясно точно колко зелен чай може да се пие, но се смята, че с две чаши на ден се спира растежа на раковите клетки (това, което цели и метотрексата).

Добрата новина за бременните относно кофеиновите напитки, каквито са кафето и чая, е че спокойно могат да се приемат умерени количества. Две проучвания - едното проведено от датски учени, интервюирали повече от 88000 бременни, а другото в йейлския университет по медицина - са дали приблизително еднакви резултати.

Кафе

Безпокойствието относно кофеина се крие в това, че той ще доведе до раждането на деца с ниско тегло, или до помятане. Това е доказано, що се отнася до високите количества кофеин.

Йейлският екип е установил, че пиенето на около 600 мг кафе на ден, което се равнява на около 6 чаши чай, ще доведе до редуциране теглото на новороденото до граници, които са клинично значими. Границата за намаляване на теглото е в съотношение 28 гр. към 100 мг., или 1 чаша кафе дневно. Но това не е от значение при умереното консумиране на кофеин.

Датските проучвания са установили, че пиенето на 8 чаши кафе на ден, или повече (това отговаря приблизително на 16 чаши чай), ще увеличи рисковете от помятане или от раждане на мъртъв плод с около 60%, сравнено с жените, които не пият кафе. Те обаче също са установили, че умерената консумация на чай и кафе не води до последствия.

За тези, които пият между половин и три чаши кафе, рискът се увеличава само с 3%, а при пиещите между 4 и 7 чаши той стига до 33%. Една чаша кафе се равнява приблизително на 2 чаши чай що се отнася до нивата на кофеин. Препоръчителната доза е до 3 чаши кафе и до 6 чаши чай на ден, съветват от английската агенция по храните.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати