Как да си направим домашна лимонада и цитронада

Лимонада

За приготвянето на домашна лимонада се подбират само зрели и здрави плодове, тъй като и кората, и вътрешността им се използват. Водата за приготвянето трябва да е минерална или предварително филтрирана.

По желание може да се използва и газирана вода. За подобряване на вкуса се добавя мента или друга ароматна билка. Подслаждането е със захар или плодов сироп.

Лимонадата се сервира охладена и във висока чаша. Може да се запази в хладилник, но не е желателно да престоява дълго, тъй като губи аромата и вкусовите си качества.

Лимони

Лимонада може да се приготви, като се използва изцеден лимонов сок, вода, захар или сироп. Всичко се смесва добре и се охлажда. Количеството лимонов сок и подсладител зависи от личните предпочитания и вкусове.

За бързо охлаждане може да се използва шейкър. Наливат се съставките за лимонада и се добавя лед. След няколко движения с шейкъра лимонадата е охладена, без да се е разредила допълнително от леда. Пресипва се в чаша, като ледът остава в шейкъра.

За приготвяне на лимонада с използване всички части на лимона са необходими 10 лимона, вода от половин литър до два, подсладител - около 300 грама захар или 200 милилитра захарен или кленов сироп, и 1 пръчица канела.

Домашна лимонада

Лимоните се обелват, срязват се на две и се изцежда сокът им. Водата се излива в тенджера и когато кипне, се добавят лимоновите кори, подсладителят и канелата.

Всичко ври десетина минути и се сваля от котлона. Оставя се да изстине, след което се прецежда. Добавя се изцеденият лимонов сок и се поставя в хладилник за пълно охлаждане.

За приготвяне на цитронада се използват прясно изцеден портокалов сок – 500 мл, пресен сок от грейпфрут – 200 мл, 100 мл прясно изцеден лимонов сок, захар или захарен сироп - на вкус, вода – около 1, 5 литра, парченца портокал и грейпфрут за украса.

Сокът от всички плодове се смесва, добавя се подсладител и се разбива с телче или миксер до пълното стопяване на захарта. Налива се водата и цитронадата се охлажда. Сервира се във високи чаши, украсени със захар по ръбовете и парченца плодове.

Рейтинг

5 5
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
G
G
17.10.2013 11:20
300 грама захар!? Е това няма как да се пие после
4
0