Америка се готви да забрани трансмазнините

Хамбургер

Американските здравни власти обявиха, че искат да се забранят изкуствените трансмазнини в храните, защото са много вредни за здравето.

Според Американското управление за контрол над храните и лекарствата подобна забрана би предотвратила 7000 смъртни случая и 20 000 инфаркта в САЩ годишно. В САЩ започна двумесечна консултация по въпроса преди да се вземе окончателно решение.

Властите са категорични, че евентуална забрана няма да засегне естествените трансмазнини в някои меса и млечни продукти.

По техни думи трансмастните киселини ще бъдат ограничени в бисквитите, пуканките, замразените пици, маргарина, пастите, вафлите и много други тестени изделия. Пържените картофки от веригите за бързо хранене също влизат в тази категория.

Бургер

Консумацията само на 2% от вредните мазнини увеличава риска от инфаркт с 30%. Правителството ще изисква от производителите поетапно спиране на използването на изкуствените трансмазнини.

Трансмазнините се използват в хранителната промишленост, защото подобряват вкуса и увеличават трайността на продуктите, но водят до запушване на артериите.

Бързо Хранене

Американските производители са започнали да добавят тези изкуствени мазнини към храните през 1950 г., за да увеличават срока им на годност.

Те се образуват, като към растителните мазнини се добавя водород, който ги втвърдява.

Лекари и диетолози отдавна критикуват трансмазнините, като ги определят за по-вредни дори от наситените мазнини. Трансмазнините увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и повишават нивата на лошия холестерол.

От 2006 г. американските власти са изискали от производителите да посочват на етикетите на продуктите, количеството трансмазнини, които включват.

Преди 7 години Ню Йорк стана първият град, който забрани храните с трансмазнини в ресторантите. Оттогава най-малко 15 държави и местности последваха неговия пример.

Независимият институт по медицина е заключил, че изкуствените трансмазнини не носят никакви ползи за здравето и че не съществуват нива на безопасен прием на вредните мазнини.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати