Чиа - суперхраната на ацтеките

Чиа - суперхраната на ацтеките

Чиа

Думата на маите за сила е „чиа”. С нея се нарича древна култура, чиито зрънца дават силен енергиен заряд.

Чиа или чия се смята за храната на бъдещето. Това е общото наименование на два вида Салвия, които се отглеждат като диви култури. Представляват дребни и твърди семенца, плод на растение, което наподобява много градинския чай. Имат изключително малки размери.

В древността вестоносците и посланиците на племената винаги носели малка торбичка от тези семенца със себе си, за да им дават нови сили. Чиа е известна още и като „индийска бягаща храна”, отново заради енергията, с която зарежда тялото.

Тези мънички семена са били много важен източник на сила за много древни култури, като маите, инките, ацтеките и др. Били са толкова ценни, че са използвани като разменна монета.

В семената чиа се съдържат изключително полезни витамини и минерали, като протеини, калций, калий, желязо, антиоксиданти, Омега-3 мастни киселини, фибри и фосфор. Техните нива са в пъти повече, отколкото в която и да била друга храна.

Семена от чиа

Интересно е да се отбележи, че в една супена лъжица от семена от чиа се съдържат 5 грама фибри, 3 грама протеини, 2282 милиграма Омега-3 и 752 милиграма Омега-6 мастни киселини.

Консумацията им има редица ползотворни влияния. Те подпомагат детоксикацията на организма, повишават съпротивителните сили на целия организъм, стимулират и същевременно подобряват работата на стомашно-чревния тракт и контролират констипацията. Друго предимство на семената от чиа, е че не съдържат глутен.

Те имат способността да оказват превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система. Ниската им калоричност помага при редуциране на теглото. Това е благодарение на значителната концентрация на фибри, в комбинация с уникална способност на семената да абсорбират 10 пъти тяхното тегло във вода. Това ги прави и отлично средство за поддържане на редовен стомах.

Влияят благоприятно върху умственото развитие, подобряват паметта, редуцират проявите на депресия. И, не на последно място, тези малки семенца способстват за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролират нивото на кръвната захар.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати