Дванайсет причини да поканите цвеклото на трапезата си

Червено цвекло

То не се отличава с особено привлекателен външен вид. Няма да ви примами с аромат, но трябва да знаете, че цвеклото е един уникален зеленчук. То запазва хранителната си стойност и полезните си свойства както в сурово състояние, така и след термична обработка.

В древността Хипорат е смятал червеното цвекло за лечебно растение и често и лекувал пациентите си с него. Този невзрачен на вид зеленчук е на второ място след чесъна по съдържание на желязо, което го прави особено полезен при лечение на анемия (железен дефицит).

Ето още дванадесет причини да поканите цвеклото на трапезата си и то за постоянно:

1. Цвеклото е особено богато на минерали. То съдържа калий и фолиева киселина, които са особено важни за работата на сърцето. В цвеклото се съдържа и много магнезий, която е критичен за здравето на костите. То съдържа желязо и фосфор, които участват в синтеза на енергия, мед, който унищожава свободните радикали и дори йод, който участва в биосинтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

2. Цвеклото е много богато на Витамин B-комплекс и витамин PP, които участват в укрепването и заздравяването на стените на капилярите.

Цвекло

3. Цвеклото е един от малкото зеленчуци, които съдържат кобалт. Кобалтът спомага за образуването на витамин B2, който се синтезира в чревната микрофлора на човек. Без витамин B12 и фолиева киселина би била невъзможно да се образуват червени кръвни клетки.

4. Червеното цвекло е богато и на фолиева киселина, която допринася до образуването на нови клетки и действа подмладяващо на телата ни.

5. Редовното консумиране на цвекло стимулира обмяната на веществата и метаболизма, а от там и здравословната загуба на килограми.

6. Има и друга причина цвеклото да притежава определени диетични свойство – то е особено богато на фибри, които подобряват храносмилането ни.

7. Консумацията на сурово или термично обработено цвекло подпомага усвояванато на витамин D в организма ни.

Кръвни клетки

8. Цвеклото е богато на полифеноли и беталаини, които премахват въздействието на свободните радикали, а от там и на оксидативния стрес при хората.

9. Цвеклото дължи наситения си червен цвят на един специфичен природен пигмент – антоциановия пигмент Бетаин, който помага на телата ни да се отърват от натрупаните токсини.

10. Цвеклото има изразено антикарциногенно действие поради съдържанието на летацианини, които действат като инхибитори на растежа на раковите клетки.

11. Цвеклото е силен съюзник в борбата с деменцията. то съдържа специфични нитрати, които в организма ни се метаболизират до нитрити. Редица медицински проучвания са доказали, че в нитритите действат разширяващо на кръвоносните съдове в организма. Това води до увеличаване на притока на кръв и кислород към всички области, където липсва кислород.

12. Цвеклото съдържа пектин. Съдържанието на пектин в цвеклото надвишава това в морковите и ябълките. Пектинът действа пречистващо на организма. Той има свойството да подпомага отделянето на радиоактивни и тежки метали. Пектинът възпрепятства разпространението на вредните чревни бактерии, като по този начин предотвратява развитието на редица заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати