gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от мангото

Здравословни ползи от мангото

Ядене на Манго
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Мангото е най-популярният и най-често консумиран плод в света. Освен с вкусови качества, той представлява и една своеобразно лекарствена храна.

В себе си той съдържа хранителни вещества, които могат да помогнат за изчистване на кожата, насърчаване на здравето на очите, предотвратяване на диабет и дори предотвратяване образуването и разпространението на рак. И не само това.

Изследванията относно здравословните ползи на мангото се провеждат непрестанно. Последното такова, представено на заседание на Федерацията на Американските Дружества за Експериментална Биология, неоспоримо доказва, че всекидневната консумация на манго спомага за поддържане и намаляване нивата на кръвна захар.

И това при условието, че плодът има високо съдържание на захар. Това прави мангото подходящо за консумация от хора, страдащи от диабет тип 2 и подложени на диета с ниско съдържание на захар.

В мангото се съдържа сложна смес от полифенолни съединения. Пълният им капацитет на действие все още се изследва, но е доказано, че освен върху кръвната захар, мангото действа благоприятно и на високия холестерол, като естествено балансира и оптимизира клетъчната функция в организма. То също така блокира и появата на различни заболявания, свързани с метаболизма.

Манго

Преди няколко години бе установено, че консумацията на манго спомага за намаляване на инсулиновата резистентност и подобрява глюкозния толеранс.

При проведеното проучване се доказва, че плодът помага за нормализиране на нивата на липидите в кръвта. Това от своя страна може да помогне за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови заболявания.

В природата се откриват повече от 4000 различни антиоксидантни полифеноли. Интересното е, че именно в мангото много от тези полифеноли са налични. Едно от многото и всъщност основно предимство на тези полифеноли е, че улавят свободните радикали и предпазват клетките от увреждания.

Те са превантивна мярка срещу развитието на рак. Наблюдавани са случаи, в които съединенията в мангото атакуват ракови клетки на дебелото черво и на гърдата. Интересното в случая е, че то атакува само заболелите клетки, а оставя здравите.

Всичко казано дотук кара науката да обяви мангото за една суперхрана на високо равнище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати