Народна медицина с резене

Див копър

Резене или още наричана див копър, е билка, която има слабително и газогонно действие. Може да помогне при бронхиални проблеми – втечнява секрета, използва се още за увеличаване млякото на кърмачките, подобрява зрението, дезинфекцира пикочните пътища.

В българската народна медицина билката често се използва за проблеми с бъбреците. Много ефикасно действа при липса на апетит – възбужда желанието за хранене. Ако страдате от запек, направете си отвара от билката.

Външно резене може да се използва за усилване на зрението, както и за лечение на възпалени клепачи. Достатъчно е да се правят бани с отвара от билката. Отварата от резене се прави с 1 с.л счукани плодове на билката. Запарват се с половин литър вряща вода, варят се 5 минути и после отварата се прецежда.

Приема се по 1 винена чаша три пъти на ден. Задължително е да пиете отварата преди храна. Ако се дава на деца, се пие по 1 – 2 ч.л. от сместа, предварително подсладена с мед или със захар.

При проблеми с обмяната на веществата, направете си следната отвара:

Резене

- Сложете 250 мл вода на котлона, след като водата заври, добавете към нея по една чаена лъжичка от следните билкиглухарче, хвойна, резене, мента и глог.

Варите сместа точно 3 минути, след което оставяте настрани от горещия котлон да се кисне още 20 минути. След това прецеждате и пиете два пъти на ден – най-добре сутрин и вечер по 100 г на прием. Лечението трябва да продължи около 7–8 седмици.

- Ако страдате от запек, направете си същата отвара, като към нея трябва да добавите 2 ч.л. зърнастец. Технологията на приготвяне е същата.

За увеличаване на млечната секреция направете си отвара от по 2 ч.л. маточина и копър и 1 ч.л. плодчета резене. Сложете ги в половин литър вряща вода и варите 3 минути. После отдръпвате и оставяте да се кисне един час. Прецеждате и пиете по 150 г преди храна. Хубаво е да се пие три пъти дневно.

При хипертонична болест също можете да се доверите на билките, включително и на резенето. Слагате в 400 мл вряща вода по 1 ч.л. бял имел, глог, маточина, дилянка, хмел и резене.

Варите три минути, оставяте да се кисне половин час и накрая прецеждате. Пиете по 120 мл след храна три пъти дневно. Лечението продължава три месеца, после се прави 15 дни почивка и се повтаря.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати