Народна медицина с кукуряк

Народна медицина с кукуряк

Кукуряк

Кукурякът действа успокояващо на нервната система, освен това растението стимулира перисталтиката на червата и усилва сърдечната дейност.

В българската народна медицина кукурякът много често се използва за лечение на плеврит, нервни заболявания, успокоява кашлицата, лекува хемороиди. Освен това растението има и пикочогонно свойство.

Той по-често се използва външно – изключително е ефикасен срещу косопад и пърхот. Освен че укрепва косъма, кукурякът има свойството да стимулира растежа на косата.

За лечение се използва коренището, като корените на растението се събират рано през пролетния сезон или късно през есенния. След това се оставят да съхнат на сянка.

Запарка от кукуряк се прави с ½ ч.л. от билката – предварително счукан кукуряк и 300 мл вряща вода. Заливате билката с водата и оставяте да се накисне за около половин час, след което прецеждате през марля. Можете да пиете от запарката три пъти дневно по една ракиена чаша. Запарката се приема преди храна.

Ползи от Кукуряк

За външно приложение се използва освен кукуряк и оцет. Съотношението между кукуряка и оцета трябва да бъде 1:10. Сварявате корените в оцета – така приготвената отвара се използва за лечение на пърхот, косопад, за засилване растежа на косата.

Друг вариант е да сложите 25 г от билката в 500 мл течност – 250 мл вода и същото количество оцет. Всичко това се вари, докато течността в съда не остане на половина. След това прецеждате и с течността, която е останала, започвате да втривате в корените на косата. След половин час измивате.

Ако сварите корените само във вода, можете да използвате сместа за промиване на гнойни рани и екземи по тялото – само след няколко промивки ще почувствате облекчение.

Кукурякът е отровен и опасен за здравето, ако не се пие в посочените дози. Ако сте решили да се лекувате с него, за да няма нежелани последици и усложнения, не надвишавайте препоръчаните дози от билката.

Най-добре е преди да започнете да пиете отвара от билката и да се лекувате, да се консултирате с лекар за дозата на растението.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати