За какво е полезен кардамонът?

Кардамон
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Кардамонът е от семейството на джинджифила и съдържа много полезни минерали и витамини. Според аюрведическата медицина кардамонът е подходящ за много неразположения – от храносмилателни проблеми до депресивни състояния и инфекциозни заболявания.

Кардамонът има антиоксидантно, антивирусно, антибактериално, противогъбично, диуретично и противовъзпалително средство. В подправката се съдържат цинеол, който придава много приятен евкалиптов аромат, пинен – предава аромат на борови бодилички, лимонен – с аромат на цитрус и линалоол – с аромат на момина сълза.

Още от Древността подправката е използвана за укрепване мускулатурата на стомаха и за стимулирането на жлъчен сок. Според някои източници, в Древен Египет подправката е употребявана за различни козметични мазила. Често се е добавяла в парфюми и в ароматни масла, тъй като има силна миризма.

Смята се, че кардамонът стимулира апетита и лекува високата киселинност в стомаха.

За кардамона се говори още, че е подправка, която може да избави болните от рак. Кардамонът е много ароматен и подпомага храносмилането, сочат различни изследвания. Освен това помага за детоксикиране на организма. Много е подходящ и при инфекции на пикочните пътища.

Ползи от Кардамон

Препоръчва се и при мускулни болки. Редовната употреба на подправката може да помогне на хипертоници – кардамонът понижава кръвното налягане. Освен това кардамонът предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Подправката действа положително и върху нервната система – снема напрежението и освен това стимулира работата на мозъка. Много често подправката се използва за лечение на кашлица, астма и бронхит – кардамонът отделя слузта от организма.

Много често подправката се използва и за лечение на зъбобол, почиства устната кухина и освежава дъха. Смята се, че кардамонът може да повлияе негативно само на хората, които страдат от астма.

Ароматната подправка може да се използва външно – семената се пасират и се налагат. По този начин можете да облекчите главоболието си. Отварата от семената пък се използва при повръщане и за облекчаване на газовете в стомаха.

В кулинарията кардамонът се нарежда на трето място като най-скъпа подправка в света. Преди него са само шафранът и ванилията.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати