До 5 г ще опаковаме зеленчуците в хартиени пликове

Хартиени торбички
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

При последното си заседание Европейският парламент гласува ограничаване на полиетиленовите торбички с 80 процента за следващите пет години.

Това означава, че до 2019 години всички търговци в рамките на Европейския съюз ще трябва да опаковат плодовете и зеленчуците в хартиени торбички, а не в найлонови.

Полиетиленовите торбички ще се запазят за насипните храни като ядки, сурово месо и риба.

На редовното заседание европейските депутати отбелязаха, че полиетиленовите торбички, чиято дебелина е под 50 микрона, рядко се използват повторно и представляват голяма опасност за околната среда.

Найлонови торбички

За следващите пет години Европейският парламент предприе ограничаване на найлоновите торбички с 80%, като на търговците, които не спазват забраната, ще бъдат налагани утежняващи данъци и такси.

Новите торбички ще са изработени от рециклирана хартия и ще за биоразградими.

Решението на парламента е свързано с целенасочената и последователна политика на Европейския съюз да се изчисти от полиетилена.

При заседание на българския парламент от друга страна се реши да бъдат отпуснати 2 милиона лева като помощи на земеделците за борба с вредители по доматите – миниращия молец.

Пластмаса

За да получат държавни субсидии, земеделците трябва да предоставят нужните документи до 1 октомври. Срокът за сключване на договорите е до 15 октомври, а за изплащане на средствата – 28 ноември 2014 година.

Държавната помощ ще компенсира част от разходите за растителна защита на земеделците.

Субсидията, която земеделците ще получат, е в размер на 250 лева.

За държавната субсидия могат да кандидатстват всички земеделски производители, които отглеждат над 10 декара зеленчукови култури.

Заявленията за подпомагане се подават в областните дирекции на фонд Земеделие по постоянен адрес за физическите лица и по адрес на управление за фирмите.

Миналата година земеделските производители получиха близо 1.8 милиона лева за борба с доматения молец.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати