Консервиране на зелеви и лозови листа за сарми

Лозови листа
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Използването на зелеви и лозови листа за приготвянето на сарми с плънка е типично за европейската и азиатската кухня.

Ако разполагате с място във фризера или камерата на хладилника и използвате кисело зеле, едно по едно листата се изрязват от стеблото и се почиства от задебелената им част. Оставят се да се отцедят от водата, след което е най–лесно да се подредят едно върху друго и да се поставят в найлонов или друг плик. Замразени по този лесен начин, те запазват своят вкус и остават цели до момента на употребата.

Ако пък желаете да ги съхранявате в буркан, предлагаме да ги приготвите с желаната от Вас плънка и да ги сварите за директна консумация. Приготвени сарми може да замразите или да ги подредите в буркан или в друг подходящ съд, който да позволява термична обработка, и ги стерилизирате за 10 минути.

При лозовите листа подготовката за консервиране е аналогична. Тук е важно изборът на млади и крехки листа да се случи, преди лозата да бъде третирана с препарати - обикновено в месеците април до юни. Листата отново се измиват, подсушават и подреждат. Поставят се в съд или плик по Ваш избор, след което се замразяват. Ако желаете да ги подготвяте с плънката, сварявате и отново запечатвате в буркан за 10 минути.

Зелеви листа

Вместо да ги заварявате в буркан, замразяването е далеч по бърз и удобен вариант. Замразените лозови листа се размразяват за минути сами.

Класически вариант за съхранение на лозови листа е те да бъдат поставени в буркан, като листата са предварително завързани на рула по около 10 бр. В бурканите се слага и 1 непълна чаена лъжица сол, долива се с вода и отново се варят за 10 минути.

Също може да заварите бурканите и без да добавяте вода - просто затваряте плътно с капачки рулцата листа и стерилизирате.

След като бъдат измити и подсушени добре, лозовите листа могат да се поставят едно върху друго и между тях да се посипе сол. Слагат се в подходящ съд с капак или се покриват с кърпа и се оставят на хладно и тъмно място. Така те могат да се запазят в продължение на няколко месеца.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати