Най-светлите празници през годината са Коледните. Това са празници, който събират семейството заедно на празничната трапеза. Тръпката от пълна къща с любими хора около нас пред запалената камина, коледната украса, размяната на подаръци е незабравим момент в тези светли дни.
Разбира се, не на последно място е пълната трапеза, събираща малки и големи. Менюто за Коледните и Новогодишни празници е доста разнообразно, но няма трапеза, в която да не присъстват любимите на всички поколения сарми.
Начините за приготвяне на зелеви сарми са доста разнообразни както в пълнежа, така и самата им основа. Като за начало ще започнем с едни истински и блажни сарми.
Вълчи сарми
Необходимите продукти:
Зелеви листа
Малки пържоли
Мариновани гъби
Подправки по избор
Начин на приготвяте:
Умишлено не са посочени мерки, защото всяка зелка е с различна големина. За приготвянето на сармите е нужно да си оформите по големи листа, с които ще се завият пържолите и гъбите. Изрязваме си малки пържолки, овкусяваме ги с подправките. Поставяме ги в зелевия лист, добавяме няколко гъбки и завиваме добре. Подреждаме сармите в тенджера, на дъното на която сме сложили чиния, която е с дъното нагоре, наливаме зелев сок. Поставяме чиния върху сармите и варим до готовност.
Зелеви сарми с кълцано месо
Необходими продукти:
Кисело зеле - 1 бр.
Месо - 500 г шарено
Праз - 1 бр.
Ориз - 1 ч.ч.
Чубрица
Червен пипер
Черен пипер
Начин на приготвяне:
За да направим тези любими сарми, от зелето си оформяме листа. Месото накълцваме на ситно. Запържваме го в малко мазнина. След това добавяме нарязания на сетно праз, сухите подправки и ориза. Готвим 6-7 минути. Отнемаме от котлона и оставяме да се охлади малко. След това във всяко листо слагаме част от плънката и завиваме сармите. Подреждаме в тенджерата, поставяме чиния, наливаме зелев сок и варим на тих огън до готовност.
Постни лозови сарми
Необходими продукти:
Лозови листа
Моркови
Праз
Ориз
Подправки по избор
Начен на приготвяне:
В тиган си загряваме мазнина, добавяме нарязания на ситно праз и настъргания морков, задушаваме ги. Добавяме ориза и подправките. Готвим, докато оризът стане прозрачен. Отнемаме от котлона и оставяме да се охлади. Част от плънката поставяме в лозовите листа, свиваме добре и подреждаме в тенджера. Заливаме ги с вода и варим на слаб огън до готовност.
Коментари