Храни с повече фибри срещу рак на дебелото черво

Пълнозърнест Хляб

Ракът на дебелото черво в повечето случаи произхожда от лигавицата и нараства към вътрешността на червото. Това впоследствие довежда до стесняване, кървене и запушване.

В хода на развитието ракът на дебелото черво дава разсейки на други вътрешни органи – черен, бял дроб, възможно е да се разпространи в костите, мозъка.

Повечето симптоми на коварното заболяване се появяват доста късно – много често се забелязват след около година, докато през това време ракът се развива. Оплакванията в самото начало са неспецифични – могат да се усещат болки в корема, дискомфорт, честа диария, загуба на тегло и др.

За съжаление често заболяването се диагностицира във вече напреднал стадий, тъй като повечето болни не обръщат сериозно внимание на симптомите. Обикновено симптомите се приемат за някакво временно неразположение и повечето хора избират да се лекуват сами у дома.

Въпреки многото лекове, за които се твърди, че лекуват раковите заболявания, все още няма официален медикамент, за който да е сигурно, че може да помогне при рак.

Фибри

Специалистите продължават да се опитват да намерят решение на проблема. Според ново проучване, зърнените храни могат да намалят риска от рак на дебелото черво. Причината е в съдържанието на магнезий и фолиева киселина в тях.

Изследването е проведено с помощта на два милиона души. Резултатите показват, че едва десет грама фибри на ден могат да намалят риска от рак на дебелото черво, при това с десет процента.

Ако през деня приемаме три пъти зърнени храни, това ще намали риска от рак дори повече – за ден ще сме приели около 90 – 100 грама, а рискът намалява с 20 %. Консумацията на пълнозърнест хляб също може да бъде от полза, убедени за учените.

Ако похапвате три пъти дневно от него, това ще намали опасността от рак на дебелото черво пет пъти, твърдят специалистите, които се позовават на резултатите от изследването.

Все пак експертите ни предупреждават, че честа консумация на бобови растения, каквито са леща, боб, грах, няма да имат същия ефект.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати