Панагюрска луканка и филе Елена са защитени продукти

Филе Елена

Европейската комисия е одобрила добавянето на два висококачествени селски продукта от България в списъка за защитените хранителни продукти на ЕС. Това са панагюрската луканка и любимото на мнозина филе Елена.

В този списък има още 1200 защитени продукта – някои от тях имат защитено наименование за произход, защитени географски указания или са определени като храни с традиционно специфичен характер.

Двата избрани деликатеса ще бъдат обозначавани с логото на храни с традиционно специфичен характер.

Признаването на традиционните ни месни деликатеси от Брюксел започва преди пет години. От сдружението Традиционно сурово сушени месни продукти са заявили за защита пет продукта. В сдружението влизат общо 21 месопреработвателни предприятия.

Панагюрска луканка

До момента горнооряховският суджук получи защита за географски произход – по този начин деликатесът може да се приготвя само от определени фирми, в случая три предприятия от Горна Оряховица.

Филе Елена е суровосушен деликатес, който се приготвя от нераздробено месо – тъй като се прави със свинско, филето трудно се е произвеждало по време на Османската империя.

Според някои източници подобен на филето продукт се е приготвял в Габрово от човек на име Стоян Арнаудов през 1855 година. Той обаче се продавал на високата цена от 2090 гроша.

Филе Елена

Панагюрската луканка също е изключително обичан и популярен у нас деликатес, който се приготвя от свинско и говеждо месо, които после се подправят с кимион и бял или черен пипер.

Произвеждането на луканката е започнало още през 19 век, като е наречена луканка, защото в самото начало в колбаса се е добавял и лук. По-късно лукът отпада като съставка на деликатесното месо, но въпреки това думата луканка продължава да се използва за назоваването на вкусния продукт.

Стандартизирането ѝ е станало през 1958 година. В европейския регистър до момента присъстваше единствено Горнооряховския суджук. Освен филе Елена и луканката, за място в списъка ще се борят и ролето Трапезица, врат Тракия, розово масло и други.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати