С какво вино да поднесем Проволоне

Проволоне

Италианското сирене Проволоне се произвежда в северната част на страната – в Ломбардия, Венето, в Емилия-Романя и в Трентино-Алто. То се произвежда в различни форми и разфасовки. Може да се поднася нарязано на парчета, съчетано с плодове и вино.

Основните видове сирене Проволоне са два – Проволоне долче, което е с по-сладък вкус, и Проволоне пиканте, което е с по-наситен и остър вкус и аромат.

Проволоне се съчетава много добре с аспержи, а идеалната добавка към това съчетание е добре отлежало червено вино. Проволоне отлежава около година, затова е добре да се съчетава с добре отлежали вина, които да са в унисон с наситения му вкус и аромат.

Проволоне се поднася също така и с бяло вино, най-добре му подхождат изисканите италиански бели вина. Те трябва да са леко охладени, за да се усети добре вкусът и ароматът на сиренето.

На практика червеното вино е по-подходящо за Проволоне пиканте, а бялото вино е добра компания за Проволоне долче. Добре е преди поднасянето червеното вино да престои поне час на стайна температура, за да се съчетае добре с вкуса и аромата на Проволоне пиканте.

Вино

Колкото по-отлежало е виното, толкова по-добра ще бъде комбинацията между ароматната напитка и сиренето. Много вкусно е разтопеното на скара Проволоне, което се поднася с ароматно червено вино.

Проволоне долче може да се поднесе като десерт с нарязани на едро плодове и бяло вино, което е било охладено. Много подходящо за Проволоне долче е бялото вино с фин аромат каквото е Шардоне или Совиньон Блан.

Добре се съчетава Проволоне долче и с италианското вино Пино Бианко. Също така подходящи са и други бели вина, които са с изискан букет със съвсем лек плодов аромат.

Не се препоръчва сервирането на Проволоне долче или Проволоне пиканте в компанията на розе, защото наситеният вкус и аромат на сиренето ще доминира прекалено много над нежния букет на розето.

Проволоне не е добра комбинация и за пенливите вина, тъй като ароматът и вкусът му ще доминира прекалено много над тях.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати