gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Млякото поскъпва заради болестта син език

Млякото поскъпва заради болестта син език

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Млечни продукти
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Очаква до края на годината цените на млякото и повечето млечни продукти да тръгнат нагоре заради болестта син език. На Великден през следващата година ще ядем и по-скъпо агнешко месо.

За това предупредиха животновъди и млекопреработватели, които вече търпят загуби заради разпространяващата се зараза син език по овцете и говедата.

Въпреки че се очаква овладяване на болестта през есента, специалистите от бранша казват, че всеки един от българските потребители ще усети последиците от нея.

Родните животновъди дори казват, че за следващия Великден българско агнешко в родните хранителни вериги няма да има. Това ще доведе и до по-високи цени.

При млечните продукти обаче цените ще се покачат още до тази Коледа.

Животновъдите казват, че поскъпване на месото ще има, защото овцете сега са болни и не могат да бъдат заплодени. Болестта е убила и хиляди животни, защото държавните институции не са взели мерки на време срещу заразата.

Тъй като болестта син език е убила голяма част от овцете, повечето млекопреработватели работят само с краве мляко, но и при говедата заразата е започнала да се шири.

Животновъде казват, че пръскат срещу син език всеки ден, но без адекватна помощ от държавата няма да се справят с болестта.

Агнешко

Докато лекуват животните, стопаните избягват да продават млякото, а и мандрите се притесняват да го изкупуват. Така на практика в един момент ще се получи недостиг и при кравето мляко. При по-малка суровина има и постъпване на продукцията.

От друга страна потребителите в страната казват, че се притесняват да купуват агнешко месо, а с вдигането на цените на млечните продукти ще се отдръпнат и от тях.

Животновъдите казват, че мерките срещу болестта син език са закъснели, като за предстоящото увеличени на цените голяма вина има и държавата. Все още обаче не е ясно с колко ще поскъпнат млечните продукти и месото.

Министърът на земеделието Васил Грудев казва, че големите щети от заразата ще бъдат понесени основно от животновъдите, които ще загубят голяма част от продукцията си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати