Да си направим вино от арония

Вино от арония

Виното е било познато още на най-древни цивилизации. Към тази божествена напитка те добавяли най-различни плодове и билки.

Великите свойства на червеното вино се крият в неговите полифенолни съединения (танинови съдържания и пигменти). Те се обединяват под наименованието витамин Р. Именно този витамин притежава най-силните антиоксидантни и общоукрепващи свойства.

Червеното вино най-често се прави от грозде. Има обаче един плод, който го надминава по полифенолни съединения и от който също се прави вино. Това е аронията.

Аронията е на първо място сред поливитаминозните плодове с доказани лечебни свойства. В плода ѝ те са пет пъти повече от тези в гроздето. Поради това виното от арония или с добавен плод арония е многократно по-лековито и полезно от виното само от грозде.

При производството на вино от или с арония е много важно да се съхрани неповторимият нежен танинов вкус, ароматът и лековитите свойства на растението.

Освен че подобрява качеството на виното, аронията му придава и уникален сладък привкус. Това се дължи на естествения подсладител сорбитол, открит в съдържанието на плода. Именно тази съставка действа и очистително на организма, като извежда от него всички токсини. Някои предпочитат да добавят арония към суровината за производство на виното. Други пък залагат на чистото вино от арония.

Арония

Домашно вино от арония

Необходими продукти: Съд с вместимост 3 л, 1 кг арония, 1 кг захар, стафиди

Начин на приготвяне: Плодовете се изсипват в избрания съд и се намачкват с ръце. Добавя се около 300 г захар и стафидите. Те подпомагат успешната ферментация. Получената смес се залива в топла вода, която трябва да е 2/3 от обема на съда.

Съдът се затваря плътно с капак и се оставя тъмно за седмица. На осмия ден се добавят още 300 г захар, след които съдът се затваря за още седем дни. На осмия се добавят и последните 300 г захар. След тях се оставя да ферментира още месец.

Когато той изтече, аронията трябва да се е утаила на дъното на съда. Виното се прецежда и се оставя за известно време, за да се избистри. Към готовото вино може да се добави 1 литър плодов сок от грозде или от ябълка за получаване на по-деликатен вкус.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати