Кога да солим различните продукти при готвене
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кога да солим различните продукти при готвене

Кога да солим различните продукти при готвене

Готвене
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Дозирането на солта при готвене е нещо, което не е определена константа при всяко ястие. Заедно с това идва и въпросът кога трябва да се посолят различните продукти в ястието. А отговорът никога не е категоричен.

Различните ястия и продуктите в тях се солят по най-различно време. В повечето случаи може да се обобщи, че това става по средата или към края на готвенето.

Точна рецепта за времето и количеството на солта няма. Това зависи както от ястието, така и от неговите съставки. Поради това със соленето се процедира различно и конкретно за всяко ядене.

При пържене продуктите се осоляват предварително. Интересното е, че в този случай има и привърженици на тезата, че при печене на скара продуктите се солят в самия край на печенето. Каквото и да изберете обаче, се съобразете с месото и начина на приготвяне, който сте избрали.

Ако продуктът за пържене и печене е риба или черен дроб, то той се осолява около 15 минути преди самото пържене. Ако ще пържим яйца и зеленчуци, те се осоляват непосредствено преди започване на готвенето. Месото на скара, ако не е плувало в марината, се осолява накрая.

Сол

Други гозби, като любимия на всички боб например, се солят 10-15 минути преди сваляне от огъня, но задължително преди доматите.

Ако в приготвяната супа се добавят задушени лук и моркови, то част от солта се слага, когато тези продукти се задушават. Останалата сол се добавя към средата на варенето.

Супите с меса се солят накрая на варенето, а тези с риба – в самото начало. Имайте предвид, че в салатите и студените предястия солта се усеща по-осезаемо и с количеството ѝ трябва да се внимава.

Има правила и за това как да солим зелената салата. Повечето от нас солят салатата веднага, след като се нареже/накъса. И ето го резултатът – след минути салатата плува във вода.

За да се избегне подобен резултат, то най-напред салатата се подправя с олиото или зехтина, обърква се добре, за да се омазни, след което се добавят оцетът или лимоновият сок. Солта се добавя най-накрая. По този начин тя ще пусне съвсем мъничко сок и ще бъде свежа с часове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати