Разликата между амонячна сода и сода бикарбонат

Разликата между амонячна сода и сода бикарбонат

Сода

В своята същност амонячната сода и содата бикарбонат са химични набухватели. Те действат основно в кисела среда. Действието и на двете е подобно. Това ги прави взаимозаменяеми.

Това кой вид набухвател да се използва е въпрос както на вкус, така и на самата рецепта. Строги правила няма.

В кулинарията е прието, че с амонячна сода се приготвят курабии, а със сода бикарбонат, заедно с киселина или бакпулвер, най-вече кексове.

Амониевият хидрогенкарбонат или по-точно – амонячната сода, се използва в сладкарството. Освен това е и разпространено средство за пропиване на дървесината за предпазване от пожари.

Амонячна Сода

В кулинарията тя е по-известна като амониум или амониева сода. Амонячната сода намира приложение основно в пекарството.

Използва се за бухване на тестени изделия, за набъбване, тъй като при високата температура на изпичането се разпада на газове, които образуват набъбващи шупли в тестото.

Содата бикарбонат е по-позната като хлебна сода. Най-общо тя се влага в рецепти, в които има кисело мляко /питки, мекици и бухти/.

За разлика от нея амонячна сода се влага почти и само в курабии. Действието на двете обаче е сходно, тъй че могат да се използват спрямо предпочитанията на готвача.

Сода за Хляб

Химичното наименование на содата бикарбонат е натриев бикарбонат, известна още като натриев хидрогенкарбонат и сода за хляб.

Представлява бяло твърдо вещество, смес от вода, амоняк, натриев хлорид с въглероден диоксид. Съставките на содата я правят подходяща за неутрализация на киселини, най-вече при гастрит или язва.

Обикновено содата бикарбонат е съставка на бакпулвера. Освен в хранителната, веществото намира приложение още в химическата и леката промишленост, цветната металургия и фармацевтиката.

В хранителната промишленост содата бикарбонат е регистрирана като хранителна добавка с номер E500.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Adriyana - Adi
Adriyana - Adi
28.02.2016 18:48
Много полезна информация кое къде да се добавя.
0
0