Содата за хляб е бял прах (като солта), продавана във вид на сашета в хранителните магазини, обикновено до пакетите с брашно.
Содата за хляб се разтваря лесно във вода (прясно мляко, кисело мляко), като препоръчително е на 100 мл течност да се добавят 2 грама сода за хляб.
За да разтворите сода за хляб във вода, изсипете съдържанието на сашето в чаша и разбъркайте с лъжица. За да се активира, ѝ трябват около 30 до 40 секунди, а течността става мътна и еднородна.
Тъй като содата за хляб е основно сол, тя се разтваря еднакво добре в топла или студена вода, въпреки че по-високите температури улесняват разтварянето ѝ.
Важно е да се отбележи, че содата за хляб няма да се активира само с вода, тя се нуждае както от вода, така и от киселина (разтвор на лимонена киселина), за да започне да бълбука.
Например, много хора обичат да разтварят 1/2 супена лъжица сода за хляб в чаша вода и да пият сместа, за да регулират киселинността в стомаха си.
Ако включите сода за хляб във водата за готвене, когато варите зелени зеленчуци (аспержи, броколи, брюкселско зеле, зеле, зелен боб, зелени чушки), те ще останат светли, блестящи и ще се приготвят около ¾ пъти по-бързо.
А благодарения на содата бикарбонат може да приготвим вкусотии като:
- содени питки;
- мекици със сода за хляб;
- сиренки със сода.
Коментари