Празникът на пуканките се отбелязва днес

Празникът на пуканките се отбелязва днес

Празникът на пуканките се отбелязва днес
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.67 лв.
Виж ››

Едно от най-любимите кулинарни удоволствия на повечето хора – пуканките, днес отбелязват своя световен празник. В продължение на векове царевичното изкушение е любимо за повечето нации.

В деня на пуканките вижте най-важното за този вкусен снак - дали пуканките са полезни, дали са вредни, какво съдържат и кои хапва най-много пуканки в света.

Статистиките от световен мащаб обаче показват, че най-големите почитатели и консуматори на пуканки са американците. Те редовно си похапват от хрупкавите зърна не само на филмова прожекция, а и когато се опитват да откажат цигарите.

На второ място по консумация на пуканки се нареждат европейците, а на трето – азиатците.

Повечето хора предпочитат да консумират солени пуканки в комбинация с газирана напитка. Не са малко и хората, които предпочитат царевичното изкушение с карамел, докато пият минерална вода.

Най-много от хрупкавото удоволствие се купува в събота и неделя, като феновете на пуканките споделят, че предпочитат да ги споделят с близки и приятели, докато гледат филм.

Ядене на Пуканки

Пуканките са на челно място сред храните, които са предпочитани за похапване в киното или пред телевизионния екран.

Въпреки че са любими на много хора, пуканките определено не попадат в графите със здравословни храни, тъй като съдържат 30% мазнини и 60% въглехидрати.

Не е препоръчително и да консумирате редовно пуканки за микровълнова фурна, понеже според проучвания те водят до проблеми при дишането.

Хрупкавото удоволствие обаче може да бъде и много полезно, защото съдържа антиоксиданти и фибри, които защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Необходимо е само да ги приготвите сами и без сол.

Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години в пещерата на прилепите на запад от Ню Мексико.

Българите използват пуканките освен като храна, но и като украшение. Допреди няколко десетилетия почти всеки дом в нашата страна бе украсяван в гирлянди от пуканки в навечерието на коледните празници.

Традицията за украса от царевичното изкушение се пази при новогодишните сурвачки, когато сурвакарите поднасят своите пожелания за здраве и берекет с нанизи от пуканки върху дряновите пръчки.

А за да се насладите на порция пуканки без угризения, пригответе домашни пуканки по рецепта, които дори ще донесат ползи на тялото ви.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати