Рокада: Царевичното олио било по-полезно от зехтина

царевично олио

Царевичното олио се оказва по-ценно за здравето от сочения за най-полезна мазнина зехтин, съобщава Юрек Алърт. Царевичното олио понижава нивата на холестерола по-успешно, отколкото студенопресованият зехтин, смятат учени, които са провели проучване.

Всъщност царевичното олио е полезно и за т.нар. лош холестерол и за общия, обяснява ръководителят на изследването доктор Кевин Маки. В царевичната мазнина се съдържат четири пъти повече растителни стероли, отколкото в студенопресования зехтин – това е основната причина да е сочена за по-добрия избор.

Царевичното олио съдържа и голямо количество полезни мастни киселини, обясняват учените. За своето изследване специалистите са използвали 54 души. Мъжете и жените са разделени на две групи, като не едната група са давани по четири супени лъжици зехтин дневно заедно със здравословна храна, а на другата група учените са давали същото количество царевично олио.

Нивата на лошия холестерол при хората, които са приемали царевично олио, са снижени с около 10.5 процента, обясняват специалистите. За сравнение – студенопресованият зехтин е свалил лошия холестерол с едва 3.5 на сто. Що се отнася до общия холестерол, резултатите отново са в полза на царевичното олио, обясняват специалистите – процентите са 8.2 за царевичното олио и 1.8 за зехтина.

Зехтин

Добре познатото авокадо е чудесен източник на витамини и минерали и, не на последно място, също може да понижи лошия холестерол, съобщава Ройтерс. Изследване показва, че само едно авокадо дневно може да намали нивото на лошия холестерол дори при хора, които страдат от наднормено тегло.

Проучването е дело на учени от Пенсилвания. Това обаче не означава, че хората, които похапват по едно авокадо всеки ден, ще намалят нивото на холестерола, обясняват учените. Целта е авокадото да замени нездравословните мазнини в храната, поясняват пенсилванските специалисти.

За изследването учените са проучили хора между 21 и 70 години – участвали са общо 45 души. След това на всеки е дадена различна по вид диета за намаляване нивото на холестерола.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати