Топ 5 уникални сирена, които трябва да опитате!

Сирена

Има много храни в съвременния свят, за които може да сме изключително благодарни на нашите предци. Ползите от млечните продукти са известни още от древни времена. Когато обаче се намесят и вкусовите качества, разновидностите на продуктите от този тип стават стотици.

Затова днес ще ви запознаем с видовете сирена, които въпреки че не са особено разпространени, будят любопитството на редица кулинари. Ако и вие сте сред феновете на по-екстравагантните вкусове и миризми, то задължително трябва да опитате някое от тези сирена.

5. Tomme Au Marc със стафиди

Romme Au Marc

В западните европейски страни това сирене се смята за традиционно коледно. Процесът по приготвянето му започва в ранна есен, когато краве млякото се осолява и поставя в квас. След това се покрива изцяло със специален сорт стафиди, който у нас се използва за направата на ракия. Резултатът след няколко месеца е истинско удоволствие за небцето.

4. Стилтън с Порто

Стилтън

Ако имаше йерархия в обществото на сирената, този сорт щеше да бъде сред лидерите. Производството на това синьо сирене датира още от 18 век, а към момента в света има само 6 мандри, лицензирани да го правят. Специфичното при него е, че за да остарява равномерно, то се напоява обилно с вино Порто.

3. Черни Вит

Черни Вит е вид българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черни Вит, община Тетевен. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото такова на Балканите. Зеленото сирене от Черни Вит е уникално с благородната си и развита по естествен път плесен. Във всепризнатите производителки Швейцария, Италия и Франция голяма част от млечните продукти са изкуствено заразени с гъби. А в черновитското сирене те се самозараждат. Благородната плесен се е самозаражда в дървените съдове, където овчето и козето сирене се съхранява.

2. Епоаз

Епоаз

Това сирене е единственото в списъка, което може да ви докара проблеми с властта. Във Франция се счита за углавно престъпление, ако някой човек реши да внесе сиренето Епоаз в обществения транспорт. Както може би вече се досещате, това се дължи на факта, че този сорт има изключително силна миризма.

1. Златен Стилтън

Стилтън със злато

Ако искате да зарадвате вкусовите си рецептори с този сорт, ще трябва да се разделите с около 1000 долара за килограм. Златният Стилтън се прави единствено с истинско злато. Освен че е поръсено с благородния метал, то отлежава дълго време в златни съдове, обилно залято с алкохол.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати