И в печенето си има тънкости

Печено Месо

Ако печете и най-хубавия продукт в най-хубавата и модерна фурна, можете да го съсипете, ако не спазвате специални правила при подготовката му.

При всяка група продукти има тънкости. Така например ябълките, дюлите и крушите могат да бъдат запечени без подготовка – трябва само да се измият, да се извади сърцевината и мястото да се запълни със захар или сладко. Те се пекат не повече от 10 минути и то в горната част на фурната. Напука ли се кората, са готови.

Зеленчуците изискват повече внимание. Те трябва да се отмият добре и за печене да се използват само идеално здравите. Най-добре е да ги запечете направо на решетката на печката, като кората им не се бели.

Зеленчуците са нежни, пекат се в средната част на фурната. Вкусът на печените зеленчуци е много по-наситен от този на варените. Те са идеално допълнение към салата от свежи зеленчуци.

Рибата се пече цяла – с глава и опашка. Речната риба се пече с люспите. Това условие се спазва, за да може рибата да бъде „затворена” херметически, докато е във фурната. Преди да я сложите в печката, я натрийте със сол.

Риба

Плоските риби не трябва да се обръщат, те стават готови за около 25 минути. По-тлъстите видове се обръщат така, че да се запекат по 20 минути от всяка страна. След като я извадите от фурната, оставете я да изстине петнадесетина минути и отстранете кожата.

Но ако сте любител и на кожата е добре, защото тя съдържа много омега 3 мастни киселини, които са полезни за сърцето.

Шпикованото месо се пече, след като парчето се пробива с тънък нож и в дупчиците се слагат парченца сланина. Месото се слага в тава и през 10 минути се полива със сока, който се стича от дупките.

Много вкусно става месото, което е затворено херметически. Затова френските и немски кулинари увиват месото в тесто. Те го залепят плътно и така го пекат. В този случай месото се соли, а когато се пече без тестена „дреха”, се соли едва след като е готово.

Солта ускорява изтичането на сока от месото. Друг вариант за херметизация е фолиото.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати