Най-популярните сосове за месо

Сос за месо

Събрахме няколко рецепти, с които ще можете да приготвите някои от най-разпространените сосове, подходящи за месо.

Гъбен сос

Необходими продукти: 250 г гъби, 4- 5. с. л. масло, 1 ситно нарязана глава кромид лук, 2 с. л. брашно, 1 чаша бяло вино, сол и черен пипер на вкус, 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Измитите предварително гъби и лук се нарязват на ситно и се запържват в маслото. Към тях се прибавя брашното, което служи за сгъстител, като се внимава то да не загори. Веднага след него се сипва виното и ако е необходимо - още вода. Сосът се осолява и ври на слаб огън около 10 мин. След като е готов, се подправя с лимоновия сок и черния пипер.

Доматен сос с вино

Доматен сос

Необходими продукти: 500 г смлени или настъргани домати, може и от консерва, 1/ 2 чаша вода, сол на вкус, 2 с. л. брашно, 1 ч. л. черен пипер, 1 чаша червено вино, 1 ч. л. мед, масло за овкусяване, дафинов лист, магданоз

Начин на приготвяне: Половината от доматите и чашата вино се слагат да се варят, докато се изпари част от течността им. Пуска се дафиновият лист и се слага малко сол. След около 10 мин. към тях се прибавят останалите домати, разбъркани добре с брашното. Сосът ври на слаб огън, докато стане достатъчно гъст. Накрая се добавят мед, масло, черен пипер и ако е необходимо - още сол. Дафиновият лист се изважда. Така приготвеният сос се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Сос Бешамел

Необходими продукти: 3 с. л. брашно, 4 с. л. масло, 3 водни чаши студено прясно мляко, сол на вкус, черен пипер на вкус

Майонезен сос

Начин на приготвяне: Брашното и маслото внимателно се запържват, без да изгаря брашното. Към тях се прибавя прясното мляко. По време на тази процедура трябва интензивно всичко да се разбърква, за да се избегне получаването на бучки. Сосът ври на слаб огън около 10 мин. След като стане достатъчно гъст, към него се прибавя сол и черен пипер По желание можете да го поръсите и с някакви зелени подправки като магданоз или див лук.

Студен чеснов сос сос от майонеза и горчица

Необходими продукти: 1 кутийка майонеза, 1 с. л. кисело мляко, 1 ч. л. горчица, 1 скилидка чесън, 1 кисела краставичка, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Майонезата, киселото мляко и горчицата се смесват и рабъркват добре. Към тях се прибавя една минала през преса чеснова скилидка и ситно нарязаната кисела краставичка. Добавя се черен пипер според вкуса и така приготвеният сос е подходящ за всякакъв вид месо.

Още няколко соса, подходящи за месо: Пикантен сос, Сос Горчица, Сос Тартар, Холандез, Грейви, Сос с топено сирене и сметана, Сос Мадейра, Сос Алиоли, Сос Баже.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати