Копривщица ще счупи балкански рекорд по правене на лютеница

Лютеница
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Тези дни в Испания се проведе традиционната битка с домати на фестивала Томатина. У нас обаче предпочитаме да слагаме доматите в буркани. В сезона на зимнината българи решиха да счупят рекорда по правене на лютеница на открито, забърквайки 1600 килограма домашна лютеница в Копривщица.

Така ще се успеят да надминат миналогодишното постижение на Балканския полуостров. Бъркането на огромните количества лютеница ще се състои по време на третото гайдарско надсвирване Златна Българска Гайда, което ще се проведе на 5-ти и 6-ти септември във възрожденския град.

Генералната репетиция за събитието се проведе вчера в София. Още от обяд участниците се заеха с приготвянето на традиционния български продукт. Те пекоха чушки, рязаха домати и белиха патладжан, нареждайки продуктите в огромни тави. Осигурени им бяха общо 75 килограма чушки, за да могат да получат петдесет килограма лютеница.

Майсторът на лютеницата Ангел Ангелов сподели няколко тънкости в правенето на лютеница пред Нова ТВ. По думите му, за да стане продуктът вкусен, той трябва да се приготви от качествени зеленчуци.

Домашна Лютеница

Специалистът посочи, че приготвянето на лютеница не става бързо, затова човек трябва да си е отделил достатъчно време и да има търпението да забърка сместа. Една от тайните съставки на вкусната лютеница е и лук, опечен на дървени въглища. Той придава на лютеницата едно специфично, но много приятно ухание, което няма как да се забележи при купешките продукти.

Приготвената лютеница на 26-ти август обаче беше само една малка загрявка за голямото бъркане, което ще се проведе по време на гайдарското надсвирване през септември. Тогава количеството ще бъде 25 пъти по-голямо.

Третото гайдарско надсвирване Златна Българска Гайда ще бъде един грандиозен фестивал. В програмата на празника ще се изявят солови музиканти, групи, танцьори, смесени състави. Всички те ще дойдат да опитат от вкусната лютеница и да зарадват с изпълненията си многобройната публика.

Организаторите на фестивала споделят, че за удобството на гостите ще има обособен зона за разпъване на палатки. Мястото ще е почистено и обезпаразитено. Организаторите също така приканват желаещите да къмпингуват да завяват предварително присъствието си, за да могат да се осигурят достатъчно външни огнища.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати