Как да си приготвим истинско еспресо у дома

Кафе
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Голяма част хората по света посягат към чашата кафе като първата напитка за деня. Това е така не само заради чудодейните му въздействия, а защото не могат да устоят на приятния му вкус и невероятния аромат.

Една от най-разпространените форми, под които пием любимото ни кофеиново удоволствие е еспресото. Създаването на чаша еспресо е процес, който изисква старание и внимание към детайла.

Този вид кафе напитка има плътна консистенция, гъста пяна и наситен вкус и аромат. За приготвянето на истинско еспресо е необходимо да се спазват определени правила, дори ако то се приготвя от кафе машина или кафеварка.

Перфектното еспресо започва с финото смилане на кафето на зърна. Най-често разпространеният вид кафе, подходящ за еспресо е сорт Робуста, на който дължим и прекрасния каймак, който се получава в чашата.

Според много експерти обаче, еспресото, направено от смес 100% зърна Арабика, се смята за по-качествено, тъй като вкусът му е по-фин и по-ароматен.

Еспресо

За приготвянето на качествено еспресо кафе са нужни най-често между 7 и 8 г смляно кафе. След като поставите нужното количество в кафе машината си, неговото приготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди.

Ако обаче изтече по-бързо от това време, то ще е кисело, светлокафяво и блудкаво на вкус. Богатият тъмно кафяв крем, наричан каймак или пяна на повърхността на чашата, е най-добрият показател за правилно свареното качествено еспресо.

За да можете да си правите хубаво кафе, то инвестирайте в добра машина, като избягвайте тези с капсули, тъй като в тях кафето е отдавна смляно, а заложете или на ръчна машина за еспресо, или на автомат, който мели кафето на зърна на момента. Освен приготвянето на качественото еспресо, има и тайни, свързани с неговата консумация.

Италианските традиции повеляват кафето да се пие на от 3 до 4 бързи глътки, след дълбоко вдишване на аромата на напитката.

Истинските ценители смятат, че наистина доброто еспресо трябва да се пие без добавки, защото само по този начин могат да бъдат усетени качествата му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати