Дебнат ви запек и депресия, ако прекалявате с протеините

протеини

Обикновено приемаме протеини, когато се опитваме да изградим допълнителна мускулна маса, когато организмът се нуждае от енергия или да засилим имунната си система.

Както е обаче при повечето хранителни вещества, които човек приема, трябва да има добре премерен баланс. Пренасищането на тялото с определена хранителна субстанция, дори и смятана за полезна, може да доведе до нежелани последствия.

Решението да се заменят въглехидратите с храни, които са богати на протеини, може да доведе до редица проблеми. Най-често това причинява нарушаване на функцията на бъбреците и нормалното функциониране на кръвоносните съдове.

Ето и останалите последици от прекаляването с протеини:

Лош дъх

Лишаването от въглехидрати води до кетоза. Макар и тялото ви да започва да гори мазнини вместо въглехидрати, нежелан ефект е лошият дъх. Той се появява поради отделящите се химикали при самото горене на мазнини, които се наричат кетони. В 95% от случаите дори и редовното миене на зъбите не ви помага срещу драконовия дъх.

Депресия

Изследвания са показали, че на мозъка са необходими скорбяла и въглехидрати, за да произвежда важния хормон серотонин, известен и като хормона на щастието. Проучване, проведено в Австралия, показва, че лишаването от въглехидрати в продължение на половин година може да доведе до избухливост и тежка депресия.

Запек

Запек

Фитнес инструкторите често казват, че за изграждането на мускулна маса редовно трябва да приемате протеини под формата на извара и пилешки гърди например. Това, което ще ви спестят, е, че за да е здрава храносмилателната система, трябва редовно да се ходи до голяма нужда. За да е редовен и здравословен процесът, стомахът се нуждае от фибри. Препоръчителният дневен прием е от 25 до 35 грама фибри. Ако те липсват в менюто, ще се появят запек, подут корем и дискомфорт.

Излишни килограми

Изследванията са категорични, че с протеините, макар и да ви помогнат да свалите няколко килограма, ефектът ще е краткотраен. Доказано е, че хората, чиито хранителен план включва 90% консумация на протеини, е много вероятно да достигнат наднормено тегло в сравнение с тези, които имат баланс в приетите храни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати