gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шоколадът ще ферментира точно като виното

Шоколадът ще ферментира точно като виното

Шоколад

Белгийски учени разработиха нова технология, чрез която да придават различни тоналности във вкуса на шоколада, точно както на най-фините и изискани вина.

Подобната на ферментация технология цели да придава разнообразие и да промени познатия му до момента вкус. Ще се използват различни дрожди в зрънцата какао, за да може един шоколад да е запомнящ се и неповторим.

Производителите на шоколадови изделия обикновено имат малък контрол върху вкуса на шоколада, тъй като какаовите зърна ферментират, малко след като са набрани.

Белгийските учени от Бари Калбо обаче са разработили много по-силни хибридни дрожди, от които ще се извлича повече от аромата и вкуса на прясното какао.

Хибридът е резултат от бирени дрожди и микроорганизми от естествената среда на какаовите зърна, оформили се при тяхното сушене.

Домашен Шоколад

Това означава, че за пръв път производителите на шоколад имат широк избор от различни щамове дрожди, които дават различен вкус, казва Ян Стенселс от университета Льовен.

Разработката залага на факта, че какаовите зърна могат да ферментират по различен начин и съответно да придават различен аромат и вкус на шоколадовите изделия.

След събирането какаото се поставя в големи пластмасови кутии или в огромни купове. Около тях в продължение на няколко дни се оформя ферментираща пулпа.

С използването на новите щамове дрожди, създадени от белгийските учени, тази пулпа няма да оказва толкова силно въздействие върху процеса на ферментация, като специфичните аромати ще идват от хибридните дрожди.

По този начин се произвеждат вече бирата и виното, за да може отделните сортове и марки да се различават една от друга и по вкусови качества.

След като ферментирането стане основен процес от производството на шоколад, на пазара се очакват няколко серии бутикови шоколади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати