Митове за храносмилането

Люто

Митовете относно храносмилането са изключително много. Погрешните схващания са дотолкова разпространени, че повечето хора с лека ръка ги приемат за чиста монета. Повечето от тях са напълно погрешни.

Лютото причинява язва

Пикантните храни не могат да предизвикат язва, въпреки че в миналото се е смятало, че именно те са основен причинител на състоянието. Днес е установено, че за язвата е виновна инфекция, най-често причинена от бактерията Helicobacter pylori или т.нар. неопиодни аналгетици като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Лютите храни само могат да задълбочат стомашните проблеми, тъй като дразнят засегнатата лигавица.

Бобът причинява газове

Бобовите растения наистина могат да причинят газове, но те изобщо не са първите в списъка с храни, които водят до това състояние. Въпреки че сме свикнали да се шегуваме с хората, яли боб или леща, се оказва, че млечните продукти са тези, които предизвикват най-много газове. Те се абсорбират по-трудно от тялото, особено с напредване на възрастта.

Боб

Дъвката се разгражда с години

Това е напълно погрешно. Въпреки че не се разлага в устата, когато попадне в стомаха и червата тя не залепва по стените на храносмилателния тракт, както мнозина смятат. Подобно на останалите храни, дъвката се придвижва през цялото тяло без проблем и след няколко дни се изхвърля.

Вдигането на тежко причинява херния

Това само може да ви покаже, че страдате от херния. Вдигането на тежести не я причинява. Хернията се появява следствие на слабост или отвор в коремната стена.

Стомашни проблеми

Една цигара облекчава стомашните киселини

Точно обратното. Пушенето, дори само на една цигара, допринася за връщането на стомашно съдържимото в хранопровода.

Ядките, пуканките и царевицата увеличават риска от дивертикулит. В състоянието джобове в стената на дебелото черво се възпаляват и инфектират. В миналото се е смятало, че малките несмилаеми частици могат да заседнат в тях и да утежнят състоянието. Изследване, проведено през 2008 година, обаче доказва, че истината е точно обратната – хората, които по-често похапват тези храни, са по-малко застрашени от развитие на това заболяване.

Хората с непоносимост към лактоза не трябва да консумират млечни продукти

Хората с лактозна нетолерантност трябва да се ограничават, но не и да спрат напълно приема на млечни продукти. И докато едни развиват симптоми след една чаша мляко, други могат да пият две и повече без каквито и да било проблеми. Киселото мляко и сладоледът се усвояват по-добре от прясното мляко.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати