gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво наистина съдържа шоколадът?

Какво наистина съдържа шоколадът?

Шоколад

Шоколадът е безспорен лидер сред сладките лакомства и надали има човек, който може да устои на това изкушение. От няколко години на дневен ред стои въпросът дали шоколадът е полезен, или по-скоро е вреден. Разбира се, за да дадем отговор на този въпрос, трябва да сме наясно кой точно шоколад визираме и да разгледаме подробно съдържанието му.

Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Мазнините в шоколада са съставени от наситените мастни киселини - стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени - олеинова (34%), и само 2 % полиненанситени представени от линолева киселина. Независимо от значителното количество наситените мастни киселини в шоколада те имат неутрален ефект по отношение на серумния холестерол и не водят до повишаването му.

Черният шоколад е черен, защото съдържа много повече какао на прах (70%). Какаовите зърна са богати на теобромин, който е природен спазмолитик. Стресовите ситуации в живота са свързани с отделяне на адреналин и със спазъм на съдовете. Спазмолитичният ефект на теобромина не позволява спазъм на коронариите, хранещи сърцето, и на кръвоносните съдове в мозъка.

Към вредните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да предизвика главоболие у хора с вече стеснени в резултат на отлагания кръвоносни съдове, а употребата на шоколад преди сън може да доведе до безсъние и несвоевременна бодрост.

Пристрастяването към шоколада е често срещан феномен, характерен два пъти по-често при женския пол. В механизма на това участват биоактивни вещества като кофеин, тирамин, фенилаланин. Последните имат действие, подобно на амфетамина, макар и много по-слабо.

Млечен шоколад

В млечния шоколад е добавено мляко в различни проценти.

Тъй като белият шоколад се произвежда основно от какаовото масло и не съдържа какао на прах, може да кажем, че той не е истински шоколад. Той се оказва лишен от основната полезна съставка (теобромин) и не оказва полезното действие върху организма, присъщо на шоколада.

Така че, ако трябва да твърдим, че съществува вреден шоколад, то това би бил белият. Що се отнася до черния и млечния, с категоричност може да се каже, че те са полезни продукти и консумирани в умерени количества доставят не само удоволствие, но и имат доказано благоприятни ефекти върху организма.

Ако и вие сте фенове на шоколада, можем да ви препоръчаме да си направите истински домашен шоколад или защо не шоколадови бонбони, шоколадова торта и пухкави шоколадови мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати