Цял свят днес отбелязва Международния ден на чая

Цял свят днес отбелязва Международния ден на чая

Международен ден на чая

На днешния 15 декември по цял свят се отбелязва Международният ден на чая. Празникът на топлата напитка е сравнително нов, като е учреден през 2005 година с решение на Международния социален форум.

Идеята на Международния ден на чая е да акцентира върху проблемите с търговията на чаените листа. По-малките производители недоволстват срещу политиката на големите компании, които изкупуват суровината на по-ниска цена.

Освен икономическа цел обаче празникът на чая популяризира още повече любимата на милиони напитка.

15 декември не е избран случайно за официален празник на чая. Точно на този ден през 1773 година е приета Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия, а на 16 декември в Бостън американските колонисисти изхвърлят в океана огромно количество пресован английски чай.

С този акт се поставя началото на борбата за независимост в САЩ, а унищожаването на чаената партида в историята е известно като Бостънското чаено парти.

Най-пищно световният ден на чая се отбелязва в Индия и Шри Ланка, където организират множество събития във връзка с днешния празник.

Според легендите за първи път напитката е направена случайно през 2737 годината преди Христа. Първият човек, който е пил чай, е Шен Нунг, в чиято чаша с топла вода падат няколко листенца чай. Невероятният резултат му харесал.

Чай

При управлението на династията Цин чаят добива популярност и се произвежда все по-често. В Европа напитката се появява в началото на XVII век.

Макар че чаят се прави по лесна технология, вкусът му в различните части на света не е еднакъв.

Докато в България поливаме с гореща вода торбичката чай и добавяме лимон, захар или мед, в Индия или Великобритания чаят традиционно се пие с мляко. Индийците добавят и различни подправки като джинджифил, канела и карамфил.

В Тибет добавеното към чая мляко е от тибетски як, като се прибавят още сол, масло и понякога запържено брашно.

В Русия чаят се вари в специални самовари, а към готовата напитка се добавят мед, плодово сладко или захар.

В Япония има цяла чаена церемония по поднасяне на напитката, която всяко момиче в страната научава още от дете.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати