Американците са шампионите по преяждане на Коледа

Пуйка
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Нацията, който най-много преяжда на Коледа, са американците, показва проучване на американския сайт Treated. Средно 3291 калории поглъщат жителите на САЩ от коледната трапеза.

В изследването за хранителните навици на в различните държави около Рождество Христово на второ място по преяждане остават британците, които изостават от американците само с 2 калории, казва британският здравен експерт доктор Уейн Озбърн.

Трето място по коледно преяждане се заема от Франция, където около Рождество се хапват 3217 калории.

Българите консумират средно 1400 калории от коледната трапеза, изчислява родният експерт по хранене доктор Донка Байкова за вестник Телеграф.

Това е почти наполовина от храната, която средностатистическият американец ще изяде тази Коледа. В статистиката на доктор Байкова обаче не са включени приетият алкохол и хляб за празниците.

Преяждане

Може и да не са шампиони по коледно хапване, но българите опредено обичат да пият повече алкохол около големите празници.

Докато американците се черпят предимно с плодов или яйчен пунш, у нас традиционно се вдигат наздравици с ракия или вино. Предпочитан алкохол за коледната трапеза от сънародниците ни са и уиски, коняк и ликьор.

Най-здравословно около Коледа се хранят в Япония, където консумират под 1400 калории в коледния ден. Сред най-здравословните коледни менюта е и това на чехите, както и на литовците.

Причината американците да преяждат най-много са традициите им. Според тях на всяка коледна трапеза задължително трябва да присъства печена пуйка с плънка, шунка, зеленчуци, картофено пюре, тиквен пай, пудинг, бисквити.

Във Великобритания по традиция за Коледа хапват пълнена пуйка с гарнитура от печени картофи, боровинков сос, зеленчуци на пара и коледен пудинг.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати