Как да готвим гъби кладница?
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим гъби кладница?

Как да готвим гъби кладница?

Кладница на скара

Гъбите кладница са сред предпочитаните гъби, които освен че са годни за ядене, са и изключително вкусни и лесни за приготвяне.

Те се срещат най-вече през дъждовното есенно време, точно преди падането на първите снегове, но е възможно да бъдат намерени и през ранната пролет. Много лесно се култивират, поради което са разпространени навсякъде по света, особено в азиатската кухня.

За разлика от повечето гъби, гъбите кладница не се изсушават, а се съхраняват мариновани. Освен това, отново за разлика от повечето гъби, те нямат особено отчетлив вкус или аромат и не променят цвета на готвеното с тях ястие.

Поради тази причина успяват да попият абсолютно всички съставки и подправки, които сте сложили към тях и на практика могат да бъдат използвани по всякакъв възможен начин в кулинарията. Ето все пак някои идеи:

Задушени гъби кладница в масло като гарнитура

Необходими продукти: 500-600 г кладница, 4 с. л. масло, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват хубаво и се нарязват на ивички. В дълбок тиган се слага маслото и след като се сгорещи се прибавят и гъбите. Запържват се за 2-3 мин., след което се оставят да се задушават под капак на бавен огън. Малко преди да са напълно готови се подправят със сол и черен пипер на вкус и се поръсват със ситно нарязания копър.

Кладница

Панирани гъби кладница

Необходими продукти: 500- 600 г гъби кладница, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 1 с. л. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се премахват пънчетата. Частта, което ще се панира, се подсушава с кухненска хартия.

По желание кладницата може да бъде нарязани на две, но не е задължително. В купа се разбиват яйцата заедно с брашното, млякото и подправките. В тиган се слага да се сгорещи достатъчно олио, гъбите се потапят в панировката и се изпържват от двете страни до златисто.

Гъби кладница на скара

Необходими продукти: 500- 600 г гъби кладница, 5 с. л. зехтин, 1 скилидка чесън, няколко стръка копър и прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Всички подправки заедно с пресования чесън се смесват в купа. С тази смес се мариноват измитите и нарязани гъби за около 3- 4 часа, след което се пекат на скара от всяка страна за около 3- 4 мин, в зависимост от силата на огъня.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати